Nuorille saatava maakunnallinen nuorisovaltuusto

0

Mielestäni on ihmeellistä, että Turussa ja Varsinais-Suomessa ollaan aina jäljessä ja vastahakoisia nuorisovaikuttamisen saralla. Turussa oli lautakuntapaikat asia, mistä Turun nuorisovaltuusto joutui tappelemaan useamman vuoden ajan, valtuustopaikasta joutui vielä hieman enemmän ja kaupunginhallituspaikkaa ei ole edes käsittääkseni suunnitteilla. Vaikka nuorisovaltuustolla olisi mahdollisuus osallistua kaupunginhallituksen kokouksiin kuntalain 26§ mukaan ”Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä.” Ainakin käsitykseni mukaan kaupunginhallituksessa tehdään päätöksiä, jotka ovat lasten ja nuorten kannalta merkittäviä.

Tämä kaava on toistunut useassa Varsinais-Suomen kunnan nuorisovaltuustolla, että vaikeutetaan nuorten pääsyä vaikuttamiseen tai tehdään vaikuttamisesta vaikeaa jättämällä nuoret pois yhteisistä pöydistä. Tampereella nämä asiat ovat olleet melkeinpä aina paremmin, ikävä myöntää turkulaisena. Tampereella sekä Pirkanmaalla on aina ollut myönteisempi ote nuorisovaikuttamisen tukemiseen ja tämän takia heillä on aktiivisesti toimiva Pirkanmaan nuorisovaltuusto, joka toimii myös ahkerasti kaikkien Pirkanmaan nuorten hyväksi. Lisäksi maakuntatason nuorisovaikuttaminen tulisi yhdistämään nuorisovaltuustojen käytäntöjä ja edistämään nuorisvaikuttamisen kehitystä koko alueella.

Maakunnallista nuorisovaltuustoa ei tule kuopata tulevaisuudessa ja teidän nuorisovaltuutettujen kannattaa pitää tästä huoli, koska teidän kaikki vaikuttamismahdollisuudet sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy tälle sektorille. Kannustankin nuorisovaltuutettuja ympäri Varsinais-Suomen pitämään huolen, että ette tule unohdetuksi ja pitämään yhteyttä toisiinne, Varsinais-Suomen liittoon, kunnanvaltuutettuihin ja aluevaaliehdokkaisiin asian suhteen. Sekä kannustan vaatimaan kunnalta ja tulevalta aluevaltuustolta selvitystä, mitä maakunnallisen nuorisovaltuuston edistämiseksi on tehty ja pitämään näitä asioita esillä paikallislehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Turun nuorisovaltuuston kunnianuorisovaltuutettu

Tatu Alari