Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Seppo Lehtola: ”Korona kuormittanut valtavasti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa”

0
Valtuutettu Seppo Lehtola on ollut Laitilan kuntapolitiikassa yli 30 vuoden ajan. Nyt hän on kolmatta vuotta sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja.

Solina Saarikoski

Kuntien budjetista sosiaali- ja terveystoimi haukkaa tunnetusti ison osan, Laitilassakin noin puolet. Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa (soteva) luotsaava konkaripoliitikko Seppo Lehtola (sd.) kuvaa valiokunnan tehtäväsarkaa leveäksi.

Tämä valtuustokausi on myös historiallinen, sillä käynnissä oleva valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus siirtää sote-palvelut vuoden 2023 alusta pois kunnilta uusien hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Ensi tammikuussa pidettävissä aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueille valtuustot.

– Kukaan ei vielä tiedä, millaiseksi uusi systeemi lopulta muotoutuu. Sen kuitenkin tiedämme, että olisi tärkeää, että ihmiset aktivoituisivat äänestämään aluevaaleissa, Lehtola painottaa.

Seppo Lehtola on ollut Laitilan kaupunginvaltuuston jäsen jo vuodesta 1989 lähtien. Vuosikymmenten aikana hän on toiminut lukuisissa tehtävissä kunnallispolitiikassa, muun muassa valtuuston puheenjohtajana kahdeksan vuoden ajan. Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa hän johtaa nyt kolmatta vuotta.

Lehtola on toiminut myös ylikunnallisissa luottamustehtävissä, muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksessa 12 vuotta. Tällä valtuustokaudella hän on sairaanhoitopiirin hallituksen varajäsen ja valtuuston varsinainen jäsen.

Sote-valiokunnan puheenjohtajaksi hänet valittiin kesken viime kauden, juuri kun Laitilassa olivat vanhuspalveluiden yksityistämisneuvottelut käyty.

– Se oli iso juttu ja aiheutti valtavasti kuntalaisten keskuudessa vastustusta. Olin itsekin yksityistämissuunnitelmia vastaan. Meillä oli kuitenkin myös niitä, joilla tuntui olevan hyvin vahva tahto yksityistää vanhuspalvelut ja myydä Kaukolankoti Pihlajalinnalle, hän muistelee myrskyistä ajanjaksoa.

Lopulta valtuusto kuitenkin äänesti yksityistämistä vastaan ja vanhuspalvelut säilyivät kaupungin omana toimintana.

– Mielestäni se oli ainoa oikea ratkaisu.

Laitilan valtuusto on tehnyt kuluvana syksynä päätöksen vanhainkodin lakkauttamisesta ja asumispalvelujen järjestämisestä ympärivuorokautisessa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Kaupunki ei kuitenkaan halua investoida kiinteistön rakentamiseen, vaan tavoitteena on saada ulkopuolinen taho vastaamaan kiinteistön rakennus- ja ylläpitokustannuksista.

– Kaupungin rooli on olla kiinteistössä vuokralainen ja järjestää vuokratiloissa omaa vanhusten asumis- ja hoivapalvelua. Minusta tämä ratkaisu oli valtuustolta hyvä, Lehtola sanoo.

Hän muistuttaa, ettei Laitilassa ole lainkaan kunnallista modernia ikäihmisten hoivayksikköä. Hanke on merkittävä myös taloudellisilta vaikutuksiltaan.

– Koska kaupunki ei ole rakentamassa kiinteistöä omaan taseeseen, niin kyse ei ole perinteisessä mielessä investoinnista. Mutta kaupunki aikoo solmia kiinteistöstä pitkän vuokrasopimuksen, mikä tekee siitä arvoltaan yhden Laitilan historian suurimmista hankkeista.

Aivan läpihuutojuttu uusi vanhusten asumisyksikkö ei kuitenkaan ole, sillä hanke vaatii pian koittavan sote-uudistuksen vuoksi vielä sosiaali- ja terveysministeriön hyväksynnän.

Sote-uudistus on haaste kunnille, sillä monen tavoite ja toive on säilyttää omat lähipalvelunsa.

– Laitilassa terveyspalvelut toimivat suhteellisen hyvin, joten tietenkin haluaisimme hyvän tilanteen jatkuvan ja pitää lähipalvelumme.

Lehtola aprikoi, miten sote-uudistus vaikuttaa kuntien sosiaali- ja terveysvaliokuntien tulevaisuuteen.

– Sote-uudistus tuo kuntiin valtavan muutoksen. Aika näyttää, jääkö kuntiin jonkinlaiset sote-valiokunnat ja jos jää, niin millainen niiden rooli on. Voisivatko ne esimerkiksi olla hyvinvointivaliokuntia, Lehtola aprikoi.

Sotevan puheenjohtaja Seppo Lehtola nostaa esiin huolen lasten ja nuorten pahoinvoinnista.

– Laitilassakin esimerkiksi huostaanotot ovat lisääntyneet. Se aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, mutta on myös taloudellisesti kuormittavaa. On tärkeää, että kaupunki satsaa riittävästi ennaltaehkäisyyn.

Lehtola pelkää koronakriisin aiheuttamia vaikutuksia lasten ja nuorten sekä perheiden elämään.

– Todennäköisesti korona-ajan jäljet tulevat näkyviin kokonaisuudessaan vasta viiveellä.

Sosiaali- ja terveyssektorilla korona onkin näkynyt vahvasti.

– Se on näkynyt palveluissa, mutta myös kuormittanut valtavasti sote-sektorin henkilökuntaa. Jaksaminen on varmasti ollut kovilla ja tilanne on monella tapaa ollut hyvin vaikea.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta

  • Vastaa muun muassa sosiaali- ja terveystoimen hallinnosta, perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta, vammaispalveluista ja iäkkäiden palveluista.
  • Käsittelee sosiaali- ja terveyspalveluja koskevat lakien mukaiset viranhaltijoiden päätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset, jotka koskevat yksilökohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua.
  • Valiokunnassa on 9 jäsentä ja heillä on henkilökohtaiset varajäsenet.
  • Pyhärannan kunnanvaltuusto ja Rauman kaupunginvaltuusto valitsevat kumpikin valiokuntaan toimikaudeksi yhden varsinaisen jäsenen ja yhden henkilökohtaisen varajäsenen koskien vanhainkodin asioiden käsittelyä. Pyhäranta ja Rauma omistavat osuudet Kaukolankodista.

Seppo Lehtola

  • Ikä: 72
  • Perhe: Vaimo ja kaksi aikuista lasta
  • Työ: Eläkeläinen
  • Harrastukset: Monipuolinen kuntoliikunta
  • Ollut kaupunginvaltuutettu vuodesta 1989 lähtien, toiminut muun muassa valtuuston puheenjohtajana 8 vuotta sekä hallituksen varapuheenjohtajana 4 vuotta. Toimii sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana nyt kolmatta vuotta.
  • Muuta: Kunnallisneuvos

Ikäihmisten palveluiden nopea sähköistyminen huolettaa

Mikä Laitilassa on erityisen hyvällä mallilla?

– Ensimmäisenä tulee mieleen varhaiskasvatus, se, että meillä on kaksi uutta päiväkotia. Kiitosta haluaisin antaa myös Laitilan liikuntapalveluille, joista kantavat vastuuta yhdistyksetkin. Kaupunki on satsannut puitteisiin hyvin.

Entä mikä vastaavasti sinua huolettaa?

– Kaupungin keskustan autioituminen. Kannan huolta myös esimerkiksi palvelujen saatavuudesta, erityisesti ikäihmisten palveluista, sillä monet palvelut ovat muuttuneet nopeassa tahdissa sähköisiksi.