Susanna Tapani odotetusti mukana olympiajoukkueessa

0
Susanna Tapani on tuttu näky maajoukkuepaidassa. Kuva: Pasi Mennander

Päävalmentaja Pasi Mustosen sanoin torstai-illalla nimetty Naisleijonien olympiajoukkue on muutamalla todella kokeneella pelaajalla höystetty iskunyrkki. Olympiakokemusta joukkueesta löytyy 12 pelaajan verran. Yksi kokeneista on laitilalaislähtöinen Susanna Tapani.

11 ensikertalaisesta vain yksi, puolustaja Sanni Rantala, matkaa tammikuun lopussa uransa ensimmäiseen naisten arvoturnaukseen.

– Neljän vuoden takainen joukkue oli kokeneempi, tämä on luisteluvoimaisempi. Mitalipotentiaali on varmasti olemassa, pelillisesti ratkaisevaksi tekijäksi noussee taktinen maltillisuus: into ei saisi selättää pelifiksuutta, Mustonen luonnehtii julkistettua kokonpanoa.

Pelaajat on valittu samojen kriteereiden mukaan, jotka ovat ohjanneet valintoja viimeiset kahdeksan vuotta. Kuten aina, varsinkin viimeiset valinnat olivat myös tällä kertaa vaikeita, mikä toisaalta kertoo myös naiskiekon tasonnoususta: ehdokkaita olympiakoneeseen oli tarjolla aiempaa enemmän.

– Pelaajan kyky pelata jääkiekkoa, roolisopivuus ja pelaajan panos joukkueen yhtenäisyyden tunteen kasvattamiseen, Mustonen luettelee ja toteaa, että kaikki valinnat on tehty yksimielisesti joukkueen viiden valmentajan toimesta.

– Joukkue on roolitettu parhaimman kykymme mukaan. Mukana on pari selkeästi puolustavampaa puolustajaa, kaksi allround-pakkia ja kolme maailman ehdottomaan eliittiin hyökkäävän puolustajan roolissa kuuluvaa puolustajaa.

Erityisesti maalivahtivalinnat ovat herättäneet medioissa runsaasti hämmästystä, sillä kokenutta Noora Rätyä ei valittu joukkueeseen.

– Maalivahdit on roolitettu täysin omiin rooleihinsa jo ennen kisoihin lähtöä. Paras pelaa tietenkin pudotuspeleissä ja ykkösveskarimme näissä kisoissa on Anni Keisala, joka elokuun MM-kisoissa valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

– Yhdellekään hyökkäysketjulle ei lankea jarrukentän roolia vaan odotusarvona on, että kaikki pystyvät pelaamaan tuloksellisesti tasaisesti kaikkia vastustajia vastaan. Maalintekopotentiaalia on mielestäni jokaisessa ketjussa, Mustonen käy läpi kokoonpanoa pelipaikoittain ja kertoo valintojen olleen valmennustiimin yhteinen päätös, johon kaikki ovat sitoutuneet.

Haastavan koronatilanteen vuoksi on mahdollista, että torstaina nimettyyn kokoonpanoon joudutaan vielä tekemään muutoksia. Jokaiselle pelipaikalle on nimetty varapelaajia, jotka käyvät läpi testausprotokollan ja ovat valmiina lähtemään matkaan, jos joku jo nimetyistä pelaajista sairastuu koronaan.

– Ensimmäisen pelipäivän aamuna meidän tulee leimata minimissään 15 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Tämä antaa meille mahdollisuuden seurata koronatilannetta ja reagoida tarvittaessa jopa turnauksen alkamisen jälkeen varapelaajien kautta. Yhteensä varapelaajia on reservissä yksitoista, ja heidän lisäkseen toiset yksitoista pelaajaa osallistuu kehon lämpötilan seurantaan kisa-applikaation kautta, GM Tuula Puputti kertoo.

Naisleijonat matkustaa Pekingiin ensi viikon keskiviikkona 26. tammikuuta, mitä ennen joukkue leireilee Vierumäellä kuplaolosuhteissa, kaikkia ulkopuolisia kontakteja välttäen. Pekingissä joukkueen on määrä pelata harjoitusottelu Kiinaa vastaan 30 tammikuuta.

Naisten olympiaturnaus alkaa torstaina 3. helmikuuta. Suomi kohtaa avausottelussaan USA:n. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 15.10.

Muut Suomen alkusarjan vastustajat ovat Kanada, Sveitsi ja venäläispelaajien joukkue ROC. Kaksi viikkoa myöhemmin turnaus huipentuu mitalipeleihin: pronssiottelu pelataan keskiviikkona 16. helmikuuta, finaali Suomen aikaa aikaisin torstaiaamuna 17. helmikuuta.

Kotimaassa olympiakiekkoa voi seurata Discoveryn kanavilta. TV5-kanava ja discovery+-palvelu näyttävät yksinoikeudella kaikki Suomen ottelut, välierät ja mitalipelit suorina lähetyksinä. Discovery+-palvelu näyttää myös muiden maiden väliset ottelut ja kaikkien olympialajien kaikki tapahtumat.

Naisleijonat 2022 Pekingin olympialaisissa

Maalivahdit:

1 Mäkinen Eveliina, Brynäs IF

18 Räisänen Meeri, JYP U20 Akatemia

36 Keisala Anni, Ilves

Puolustajat:

2 Karjalainen Sini, University of Vermont

6 Hiirikoski Jenni, Luleå HF

7 Rantala Sanni Kiekko-Espoo

8 Viitasuo Ella, Kiekko-Espoo

9 Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo

15 Tuominen Minnamari, Kiekko-Espoo

88 Savolainen Ronja, Luleå HF

Hyökkääjät:

10 Holopainen Elisa, Kiekko-Espoo

12 Vanhanen Sanni, Tappara

16 Nieminen Petra, Luleå HF

23 Hakala Sanni, HV71

24 Vainikka Viivi, Luleå HF

27 Liikala Julia, HIFK

28 Nylund Jenniina, St. Cloud State University

32 Vesa Emilia, Kiekko-Espoo

33 Karvinen Michelle, Malmö Redhawks

34 Sundelin Sofianna, Team Kuortane

40 Tulus Noora, Luleå HF

61 Niskanen Tanja, KalPa

77 Tapani Susanna, KRS Vanke Rays