Täplärapu

0
Kuplia oli silmänkantamattomiin ja ne muodostivat paikoin helminauhamaisia kuvioita jään alle.

Pirjo Koski

Kuukausi sitten ihollani alkoi ”täplärapu-efekti”. Jonkin verran tuli osoiteltua ja huudeltua otetun koronarokotteen suuntiin, myönnetään, ihminen kun olen.

Sain siis riesakseni jostakin omituisen ihottuman nimeltään punatäplähilse, joka laitettiin alkuun stressin ja osin rokotteenkin piikkiin, tosin harvinaisena sivuvaikutuksena. Kävin lääkärissä ja sain hoito-ohjeet.

Ihottuman hiukan omituinen ulkoinen habitus, käytös ja paheneminen ennen joulua reippaammalla hikilenkillä alkoi ihmetyttämään ja googlasin hommaa rauhassa hieman joulun jälkeen. Siihen asti hoitona kylvin säännöllisesti hydrocortisonissa ja vedin allergialääkkeet tuplana.

Ylläri oli suuri, nimittäin ihottumani onkin virus ja suosii nuorison ihoa! Tällä kertaa se kehveli taisi iskeä lähinnä mun henkisen iän puoleen, tämä kun on ylivoimaisesti tavallisempi nuorella iholla kuin tällaisen vähän parasta ennen -myyntipäivän ohittaneella henkilöllä.

Ironista oli tämän ihottuman lempinimi, joulukuusi-ihottuma, joka sopi äärimmäisen hyvin tuolloin kuluneen kuukauden teemaan. Kai sitä nyt pitää olla kaikkialta vallitsevan teeman mukainen, mukaanlukien iho?

Liikkuvalle ihmiselle tuo oli painajainen sairastaa. Eikä se kehveli ärsyyntynyt kuin saunasta, vedestä, vaatteiden saumoista ja hikoilusta eli oli aika helppo kakkupala hoitaa keskellä talvea. Netissä kokemuksen syvällä rintaäänellä ihmiset kirjoittivat, että ”joulukuusi-ihottuma on paljon helppohoitoisempi kesällä, koska aurinko.”

Oli mukava ja lohduttava tieto kaiken kaikkiaan. Siitä kiitos. Luojan kiitos meillä terveyskeskuksessa on osaavat lääkärit sekä hoitajat ja hoitokomboja löytyi pahenemistilanteessa kilvan hoitohenkilökunnan hihoista. Allekirjoittanut olisi muuten menehtynyt siihen kutinaan.

Tätä tarinaa työstäessä on mahdollisuus, että tasapaino iholle palaa tässä kuukauden sisällä. Toivossa on hyvä elää. Vaan oli pakko vähän mokata tämänkin hoidossa.

Vaikutti siltä, että iho on rauhoittunut ja päätin lopettaa allergialääkkeet. Se oli virhe. Pahuksen ihottuma ei annakaan periksi niin helpolla vaan paukamat tahtoivat alkaa oireilemaan uudestaan.

Mitä opimme? Jos ammattilainen sanoo ”syö 1kk allergialääkettä tuplana”, sitä syödään 30 vuorokautta, eikä sooloilla.

On omituista tälläinen kauhun tasapaino, kun jostakin suunnasta olo hieman kevenee, tulee jotakin muuta tilalle. Kun pahin kutinainferno iski, lähdin rauhoittamaan tilannetta luontoon, lyömään omasta koneesta väkisin kierrokset alas ja sen seurauksena ohessa kuva aiheesta jäätaidetta à la luontoäiti.

En ole vastaavia muodostelmia koskaan nähnyt. On vaatinut todella kovat olosuhteet, että kaikki ilmakuplat ovat kiteytyneet yhtä aikaa jään sisälle eri kerroksiin. Kuplia oli silmänkantamattomiin ja ne muodostivat paikoin helminauhamaisia kuvioita jään alle.

Kuljin pitkälti toista tuntia täysin lumoutuneena kuvaamassa kuplia ja lopetin, kun päivänvalo loppui. Koko tarina ja lisää kuplia on katseltavissa https://www.taivaantulientytto.com/l/kuplaparatiisi/

Kirjoittaja on laitilalainen ilmiökuvaaja.