THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä – ”Nopea omatoiminen eristäytyminen on hyvin tehokas tapa välttää jatkotartuntoja”

0
Mahdollinen positiivinen koronan kotitestitulos olisi hyvä vielä vahvistaa terveydenhuollon yksikössä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään antamassa lausunnossa sosiaali- ja terveysministeriölle sekä valtioneuvoston kanslialle arvioidaan testauksen ja jäljityksen priorisointia, karanteenitoimia sekä rajojen terveysturvallisuustoimia.
THL:n mukaan karanteenin ja eristyksen lyhentämistä tulisi harkita painottaen välitöntä ja täydellistä omaehtoista eristäytymistä viisi vuorokautta oireiden alusta.
Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeammin ja on vaikeammin rajoitettavissa kuin deltamuunnos. Tartuttavuus on suurinta juuri oireiden alkaessa ja jo ennen oireiden alkua. Lisäksi omikronmuunnoksen kohdalla tartunnan saaneet paranevat aikaisempaa nopeammin, etenkin, jos he ovat saaneet useita rokoteannoksia.
– Nopea omatoiminen eristäytyminen on hyvin tehokas tapa välttää jatkotartuntoja, kun koronaan viittaavia oireita ilmenee. Lisäksi koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat monin paikoin hyvin kuormittuneita, joten virallisen tiedon saamisessa voi kestää useita päiviä, toteaa THL:n johtaja Mika Salminen.
Riippumatta kontaktirajoituksilla mahdollisesti saavutettavasta tapausmäärien tasaantumisesta, sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden riittävyys on myös yksi tärkeä syy tarkastella karanteenien ja eristyksen pituutta. Myös monissa muissa maissa karanteenin ja eristyksen pituutta on lyhennetty.