Uudenkaupungissa alkaa poistotekstiilikeräys – Keräykseen tuodusta kuidusta jalostetaan kierrätyskuitua Paimiossa

0
Poistotekstiilistä valmistetaan kierrätyskuitua teollisuuden tarpeisiin.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) alkaa kerätä asukkailta poistotekstiiliä Uudenkaupungin kierrätyskeskuksessa tänään keskiviikkona 5. tammikuuta. Keräykseen tuodusta tekstiilistä jalostetaan kierrätyskuitua LSJH:n poistotekstiilin käsittelylinjastolla Paimiossa. Kuidusta voidaan tehdä esimerkiksi lankaa uusien vaatteiden valmistamiseen.

Uusikaupunkilaiset voivat tästä päivästä lähtien viedä käyttökelvottomat vaatteensa ja kodintekstiilinsä Uudenkaupungin kierrätyskeskuksesta löytyvään Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilin KAMU-keräysastiaan. Uudestakaupungista tuli vuoden 2022 alusta LSJH:n osakaskunta, ja LSJH vastaa kaupungin puolesta jätehuollon kokonaisuuden suunnittelusta ja organisoinnista.

– Farkkuhupulla vuorattu poistotekstiilin Kamu-keräysastia löytyy kierrätyskeskuksen sisältä ja siihen voi tuoda maksutta poistotekstiiliä kierrätyskeskuksen aukioloaikoina, LSJH:n keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Pokela kertoo.

Poistotekstiiliä ovat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, joita ei voi enää kuntonsa vuoksi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen taikka antaa tai myydä eteenpäin.

– Poistotekstiiliä on esimerkiksi t-paita, jossa oleva tahra ei lähde pois pesussa, rikki revennyt lakana tai loppuun kulunut pyyhe. Keräykseen tuodun tekstiilin pitää olla puhdasta eli pestyä ja kuivaa. Likaisia tai homeisia tekstiilejä ei voi tuoda keräykseen, vaan ne pitää lajitella polttokelpoiseen jätteeseen (sekajäte), Pokela opastaa.

Tekstiili on helposti pilaantuva jätejae, joten sen pakkaamisessa täytyy olla erityisen huolellinen. Keräykseen tuotava tekstiilijäte on pakattava muovipussiin, joka pitää sulkea tiiviisti.

– Jos tekstiilit olisivat keräysastiassa irrallaan ja sinne tuodaan hiemankin märkiä tai homeisia tekstiilejä, koko keräyserä pilaantuu, eikä sitä voida enää kierrättää, Pokela tietää.

LSJH kerää poistotekstiiliä kaikkiaan jo 30 keräyspisteessä 18 omistajakuntansa alueella. Tekstiilijätettä voi viedä maksutta LSJH:n lajitteluasemille, yhteistyökumppaneiden keräyspisteille, kiertäviin keräyksiin Siiraan ja Pop up -lajitteluasemalle sekä kaupan- ja muotialan liikkeissä, kuten kirpputoreilla sijaitseviin poistotekstiilin KAMU-keräysastioihin.

– Keräyspaikat ja lajitteluohje löytyvät LSJH:n nettisivuilta. Lähimmän keräyspaikan voi etsiä helposti myös kierrätys.info-nettisivulta. Sivustolta voi erikseen hakea keräyspisteen käyttökelvottomalle poistotekstiilille ja vielä hyväkuntoiselle tekstiilille, Pokela vinkkaa.

LSJH:n ammattilajittelijat lajittelevat asukkaiden keräykseen tuoman poistotekstiilin materiaalinsa puolesta hyödynnettäväksi eri kanaviin. Mekaaniseen kierrätykseen sopivasta tekstiilistä jalostetaan kierrätyskuitua LSJH:n pilottilinjastolla Paimion poistotekstiilin kiertotalouslaitoksessa.

Kotitalouksien poistotekstiilistä tehtyä kierrätysraaka-ainetta voidaan käyttää monenlaisissa tuotteissa. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja. Kuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Paimiossa voidaan vuosittain käsitellä 5 000 tonnia asukkailta kerättyä poistotekstiiliä ja sinne tuodaan tekstiiliä jo 10 jätelaitoksen alueelta Suomesta. LSJH suunnittelee Turun Topinpuistoon täyden mittakaavan poistotekstiilin jalostuslaitosta, joka mahdollistaa kotitalouksien tekstiilien kierrätyksen Suomessa.

Poistotekstiilit


Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Ei mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä eikä kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen (sekajäte).

Pakkaa poistotekstiilit tiiviisti suljettuun muovipussiin tai jätesäkkiin.

Myy suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet ja kodintekstiilit esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoita hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.