Vaalivoitto nukkuville

0

Historian ensimmäiset aluevaalit on käyty, ja Vakka-Suomestakin valtuustoon nousi viisi valtuutettua.

Näissä vaaleissa nukkuvien puolueen kannatus oli kuitenkin sekä valtakunnallisesti että erityisesti paikallisesti poikkeuksellisen suuri. Yli puolet äänioikeutetuista jätti käyttämättä mahdollisuutensa vaikuttaa.

Miksi näin kävi? Asiasta on tärkeää käydä keskustelua jälkeenpäin. Koko maassa äänesti vain 47,5 prosenttia äänioikeutetuista. Koska aluevaaleja ei ole ennen käyty, äänestysprosenttia pitää verrata muihin vaaleihin. Esimerkiksi kuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 55,5 prosenttia.

Vaaliasiantuntija Sami Borg luonnehti Ylen vaalilähetyksessä alhaista äänestysprosenttia synkäksi demokratian kannalta, mutta ei pitänyt tulosta yllättävänä.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä huomautti Ylen lauantain Ykkösaamussa, että 50 prosenttia on jossain määrin kriittinen kynnys.

– Kun äänestämättä jättäneitä on enemmän kuin äänestäneitä niin herää kysymys tämän valittavan elimen kansainvaltaiseen legimiteettiin liittyen, Jokisipilä sanoi.

Laitilan ja Pyhärannan osalta tulos oli vielä murheellisempi kuin muualla maakunnassa. Laitilassa äänesti vain 42,5 ja Pyhärannassa 42,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestämättä jättämisen syitä voidaan arvailla, mutta hedelmällisintä on kysyä sitä äänestämättä jättäneiltä itseltään. Laitilan Sanomien nettisivujen kautta voi käydä vastaamassa kyselyyn ja kertoa, miksi ei äänestänyt.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi