Valaisut toteutetaan isompana ja laajempana kuin koskaan – Kustaa Hiekka –kulttuuriviikko järjestetään, vaikka yleisötilaisuudet on peruttu

0
Terveyskeskuksen edustavalla oleva ”Elämän Lähde” valaistiin Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla vuonna 2019.

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko toteutetaan tänä vuonna heikentyneestä koronatilanteesta huolimatta. Vaikka yleisötapahtumat on peruttu, laitilalaisten kulttuurin ystävien on lupa odottaa pimeään vuodenaikaan kulttuurin tuomaa valoa – ihan kirjaimellisestikin.

Jo neljänä vuonna järjestetty ja paljon kiitoksia kerännyt laitilalaiskohteiden valaisu toteutetaan tänä vuonna laajempana kuin koskaan.

– Valaisuskokonaisuuden nimeksi tuli Vaihtoehto B – Varjosta valoon, kulttuuripäällikkö Piia Allén kertoo.

Kaikkiaan Laitilassa valaistaan 14 kohdetta. Niistä neljä on kaupungin kulttuuritoimen valitsemaa kohdetta, joista ainakin kaksi on projisointeja eli kiinteistön seinään heijastetaan esimerkiksi kuvia.

Kirjaston seinään heijastettava kuvateos koostuu ihan tavallisten kaikenikäisten laitilalaisten kasvokuvista.

– Jos joku haluaa vielä osallistua niin nyt alkuviikon aikana niitä voi vielä lähettää sähköpostilla, Allén vinkkaa.

Uutta tänä vuonna on se, että valokokonaisuuden luomiseen on lähtenyt mukaan myös paikallisia yrityksiä. Kaupungin kulttuuritoimi sai yhteistyökumppaneikseen 10 yritystä keskustasta ja sen lähituntumasta.

– Tosi iso kiitos yrittäjille, jotka ovat nopealla aikataululla lähteneet tähän mukaan.

Valaisukohteet kootaan kartalle, jonka avulla yleisö voi omalla ajallaan terveysturvallisesti käydä tutustumassa teoksiin.

– Tämä on kulttuuriviikon isoin ja näyttävin elämys, joka tulee lähelle ihmisiä. Kartan tai listan kohteista voi napata omaan laitteeseensa ja käydä terveysturvallisesti kokemassa ja katsomassa valaisukohteita. Toisaalta vaikkei sitä etsisi tarkoituksella niin sitä ei voi olla huomaamatta. Tämän tarkoitus on tuoda iloa ja valoa pimeään vuodenaikaan ja ehkä tähän maailman tilanteeseenkin.

Valaisujen toteutuksesta vastaa aikaisempien vuosien tapaan laitilalainen Ohjelmanurkka Oy.

Valaisunlisäksi kulttuuriviikolla on mahdollisuus päästä haiku-työpajaan. Alun perin työpaja piti toteuttaa kirjastossa, mutta yleisötilaisuuksien peruuntumisen vuoksi se toteutetaan etänä. Tästä syystä osallistujien toivotaan ilmoittautuvan työpajaan Vakka-opiston nettisivujen kautta. Työpaja on osallistujille maksuton.

– Ilmoittautuminen tarvitaan, jotta osallistujat saavat linkin, jonka kautta pääsevät osallistumaan työpajaan.

Laitilan kirjastossa avataan kulttuuriviikolla kuvataitelija Taru Salosen Unhola –taidenäyttely, joka käsittelee muistisairauksia. Allén kertoo olevansa innostunutsiitä, että Laitilaan saadaan näin hieno ammattikuvataiteilijan näyttely.

– Aihe ei ole maailman positiivisen asia, mutta kyseessä on upea näyttely siitä.

Näyttely on nähtävillä kirjastossa 23.1.–28.2. välisen ajan. Alun perin Salosen piti olla yhtenä päivänä paikalla, mutta koronatilanteesta johtuen se jouduttiin peruuttamaan. Tämän tilalle on tulossa video, jossa Salonen esittelee näyttelyään.

– Hän pääsee itse kertomaan, mistä näyttelyssä on kyse.

Myös toinen kulttuuriviikon etukäteen julkistetuista tapahtumista toteutetaan videona. Laitilan Sanomien entisen päätoimittajan Eija Eskola-Burin kirjoittaman Atte Laineen elämänkertateoksen Enemmän kuin muisto – Sotalapsi Atte Laineen elämä julkistustilaisuus piti järjestää kulttuuriviikolla.

Dokumenttivideo toteutetaan siten, että Allén haastattelee Eskola-Buria Laineen elämästä ja kirjasta.

– Olen saanut kirjan luettavakseni ennakkoon, ja se on hyvin mielenkiintoinen. Soisin, että sen löytäisi mahdollisimman moni. Kirja on kulttuuriteko, joka tuo laitilalaislähtöisen Atte Laineen elämäntyötä esille.

Kirjan kustantajana toimii Laitilan Kulttuurin Tuki ry.

Kustaa Hiekka –kulttuuriviikkoa suunnitellaan läpi vuoden. Jo toista vuotta peräkkäin kulttuuriviikko jouduttiin järjestämään koronapandemian paineiden alla.

Viime vuonna tapahtumia voitiin toteuttaa pienimuotoisemmin, mutta tänä vuonna yleisötilaisuudet piti peruuttaa kokonaan.

Tämä melko viime hetkellä tullut muutos vaikutti merkittävästi valmiisiin suunnitelmiin.

– Ei sitä kannata jäädä pohtimaan liikaa. Rakentavampaa on lähteä miettimään, mitä voidaan kaikesta huolimatta tehdä, Allén toteaa.

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko järjestetään 23.1.– 30.1.