Valloittavaa valotaidetta ympäri keskustaa – Kustaa Hiekan kulttuuriviikko alkoi

0
Laitilalaisia kasvoja heijastetaan kirjaston seinälle. Kuvat: Tinja Jalonen

Tinja Jalonen

Kustaa Hiekan kulttuuriviikko alkoi sunnuntaina ja kestää viikon. Näkyvänä osana kulttuuriviikkoa on valotaidetta Laitilan keskustan eri rakennuksien seinillä. Valaistuksen tekniikasta vastaa Ohjelmanurkka, animaatioista kaupungintalolla ja kirjastolla taas Jari Nieminen.

Sunnuntaina valojen sytyttämisen jälkeen tapasin kaupungintalolla Ohjelmanurkan Matias Heikkilään. Hän kertoi, että tänä vuonna valotaide toteutettiin nopealla aikataululla, kun koronan takia muut ohjelmat peruttiin.

– Onneksi kaikki mukana olevat yritykset lähtivät nopeasti mukaan, kun valotaidekohteita tarvittiin lisää, Heikkilä kertoo. Hänen mukaansa valoja on kasattu läpi viikon.

– Päivät ovat olleet pitkiä, kun lopuksi on vielä tarvinnut odottaa pimeää, että näkee kunnolla työnsä jäljen.

Erityisen sykähdyttäviä valotaideteoksia ovat kaupungintalon seinään loihdittu kukko, joka muodostuu pikkuhiljaa pelkistä askeleista alkaen, Tiihosen kahvilan ikkunoissa tanssahtelevat värikkäät valot sekä laitilalaisten kauniit mustavalkoiset kasvokuvat kaupunginkirjaston seinässä.

Eija Nurminen ja Jaana Valtanen olivat sunnuntai-illalla kiertämässä valotaidekohteita. He olivat juuri pysähtyneet kirjaston eteen ihastelemaan kuvia. Heidän mielestään valotaide on taas kerran ollut hyvin onnistunut ja niistä on tullut otettua paljon kuvia, erityisesti kirjasto oli heidän mieleensä.

Nurmisen mielestä koronan takia lyhyemmällä kaavalla toteutettu kulttuuriviikko ei ole huono asia, koska töiden takia ei olisi aikaa käydä kovin monessa paikassa.

– On tosi hienoa käydä iltalenkillä, kun on uutta katsottavaa, Valtanen kertoo.

Tänä vuonna valaistuja kohteita ovat kaupungintalo, Finnbrode, Urheilutalo, Tiihosen kahvila-konditorio, Euronics, Solid House, Maammekauppa, Studio25, LVI Kuusisto, A-katsastus, Autogrilli, Kukka ja Lahja JonnaHanna, Elämän Lähde -veistos sekä kaupunginkirjasto.