Verenluovutukseen pitää varata aika – Laitilassa verta voi luovuttaa torstaina 27. tammikuuta

0
Verenluovuttajat ovat hengenpelastajia.

Verenluovuttajien apua tarvitaan joka arkipäivä, sillä potilaat tarvitsevat verivalmisteita koronatilanteesta huolimatta. Verenluovutuksen varotoimia vahvistettiin uudelleen tammikuun alussa. Luovuttajien on pidettävä kasvomaskia ja lapsia tai muita saattajia ei voi enää ottaa mukaan luovutustiloihin.

Laitilassa verta voi luovuttaa torstaina 27. tammikuuta Urheilutalolla kello 13.–18. Urheilutalon löytää osoitteesta Urheilutie 9. Ajanvaraus tehdään osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Koronaepidemian paheneminen voi vaikuttaa myös verenluovuttajien määrään. Sairaana tai korona-altistuksesta seuraavan karanteenin aikana ei voi luovuttaa verta. Epidemia voi myös yleisesti vähentää liikkumista pois kotipiiristä.

– Potilaat tarvitsevat verivalmisteita joka päivä, koronatilanteesta riippumatta, muistuttaa Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

– Meillä on aina oltava varastossa verivalmisteita usean päivän tarpeiksi. Esimerkiksi syöpäpotilaiden hoidossa käytettävät verihiutaleet säilyvät valmistuksen jälkeen vain neljä päivää, ja niiden varastotilanne voi vaihdella nopeasti. Siksi on tärkeää, että ne 18–70-vuotiaat, jotka pystyvät luovuttamaan verta, varaavat ajan.

Verenluovutus toimii tällä hetkellä ensisijaisesti ajanvarauksella, ja ajan voi varata halutessaan pidemmänkin ajan, jopa kolmen kuukauden päähän. Jos varattu aika pitää perua tai muuttaa, onnistuu se helposti netissä tai puhelimitse.

– Verenluovutus on helppo keino tehdä hyvää. Samalla voi omalta osaltaan auttaa yhteiskunnan toiminnan ja huoltovarmuuden ylläpitämisessä, Pastila toteaa.

Ensimmäistä kertaa verenluovutusta harkitseva voi testata soveltuvuutensa helposti osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Verenluovutuksen varotoimet ovat toimineet hyvin koko koronaepidemian ajan. Tiedossa ei ole yhtään verenluovutustiloissa tullutta tartuntaa. Korona ei myöskään leviä veren välityksellä.