Viimeinen rutistus

0

Kun ennakkoäänestys alkoi viime viikolla, kaupungintalolla kävi ensimmäisen vartin aikana aikamoinen kuhina. Ennakkoäänestys jäi lopulta laimeaksi. Laitilan äänioikeutetuista vaaliuurnilla kävi vain 18,5 prosenttia, Pyhärannassa äänestysprosentti jäi 17:ään. Kyse oli kuitenkin vasta ennakkoäänestyksestä, varsinainen rutistus on vasta sunnuntaina. Toivottavasti alhainen ennakkoäänestysprosentti kertoo vain siitä, että ihmiset haluavat harkita loppuun asti ja käyvät äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä.

Osa äänestäjistä saattaa kokea, että äänestäminen on turhaa, kun aluevaltuustoon saadaan kuitenkin niin pieni edustus Laitilasta ja koko Vakka-Suomesta. Aluevaltuustoon valitaan 79 edustajaa. Siihen nähden yksi tai kaksi edustajaa tuntuu vähäiseltä, mutta vaikutusvalta ei ole kiinni vain paikkamäärästä. Karismaattinen ja hyvin verkostoitunut edustaja voi vaikuttaa paikkaansa enemmän.

On vaikea hahmottaa, mistä oikeastaan äänestämme, kun hyvinvointialuetta ei ole vielä olemassakaan. Näissä vaaleissa valitaan aluevaltuusto, mutta äänestystulos ratkaisee paljon muutakin. Aluevaltuusto päättää isoista linjauksista, hyvinvointialueelle tarvitaan myös muita poliittisia toimielimiä. Hyvinvointialueen poliittisessa ohjausryhmässä on puhuttu aluehallituksesta sekä lautakunnista, joita todennäköisesti perustetaan ainakin neljä. Vaalitulos vaikuttaa myös siihen, minkälaisen edustuksen saamme näihin toimielimiin ja kuten kuntapolitiikasta tiedämme, lautakunnissa tehdään tärkeää pohjatyötä.

Jos äänestysprosentti täällä jää alhaiseksi, annamme muiden päättää palveluistamme. Tuskinpa turkulaiset tietävät, mitä me täällä tarvitsemme.

Teija Uitto