Vuosi 2021 oli keskilämpötilaltaan tavanomainen, vaikka kesä oli lämmin – Joulukuu oli tavanomaista kylmempi

0
Joulukuussa lämpötila Laitilassa vaihteli hyytävän -23 asteen pakkasen ja lämpimän +8 asteen välillä.

Kesäkuussa kuukauden keskilämpötilat olivat ennätyksellisen korkeita varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Sen sijaan helmi-, syys- ja joulukuu olivat selvästi tavanomaista kylmempiä kuukausia.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2021 oli keskilämpötilaltaan varsin tavanomainen. Koko maan keskilämpötila oli +2,8 astetta, mikä on vain kymmenyksen alle pitkän ajan eli vuosien 1991‒2020 keskiarvon. Edellisen kerran Suomessa oli tätä viileämpi vuosi vuonna 2012, jolloin keskilämpötila oli +2,1 astetta.

Suurimmassa osassa maata vuotuinen sademäärä oli lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista suurempi. Maan lounaisosassa sekä pohjoisimmassa Lapissa sademäärä jäi paikoin pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle.

Joulukuu 2021 oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Laitilassa kuukauden keskilämpötila oli -6 astetta, kun viimeisen 30 vuoden keskiarvo kertoo joulukuun keskilämpötilaksi Laitilan leveysasteilla vain yhden pakkasasteen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan muutamilla rannikkoasemilla joulukuu olikin harvinaisen kylmä, eli näin kylmä joulukuu esiintyy kerran 10 vuodessa tai harvemmin. Säätilastoija Eero Setälän Laitilan Haukan kylästä mittaamat lukemat osoittavat, että lämpömittarin elohopea jäi nollan yläpuolelle vain kolmena joulukuun vuorokautena.

Joulukuun sademäärä oli lähes koko maassa tavanomaista pienempi. Laitilassa satoi joulukuussa vain 35 millimetriä.

Suurimmassa osassa maata oli lunta koko joulukuun ajan. Laitilaan lunta saatiin kunnolla vasta jouluna.