Ylpeydellä kylästä -kampanja nostaa esiin suomalaisten rakkauden kyliin – Monella on sekä kaupunkilais- että maalaisidentiteetti

0
Leinmäen kesätori kokoaa väkeä ympäri maakuntaa. Arkistokuva: Hanna Hyttinen

Ylpeydellä kylästä -kampanja haastaa suomalaisia kertomaan, mikä asia itselle tärkeässä kylässä saa kokemaan ylpeyttä. Suomen Kylät ry:n kampanjalla halutaan luoda positiivista puhetta kylistä ja kiinnittää huomiota maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelun tarpeettomuuteen.

Suomen kylien sloganin mukaan ”Kaikki asuvat kylissä”, mikä nostaa myös kaupunkien korttelit ja muut asumisyhteisöt perinteisten maaseutukylien rinnalle. Monella suomalaisella on sekä kaupunkilais- että maalaisidentiteetti esimerkiksi monipaikkaisuuden tai juurien kautta.

– Kampanjan idea syntyi syyskuun lopussa järjestetyn Maaseutuparlamentin jälkitunnelmissa. Tapahtumassa puhuttiin paljon positiivisen puheen merkityksestä ja ministeri Jari Lepän sanoin ”värin tunnustamisesta””, taustoittaa Suomen Kylien maallemuuttoasiamies Johanna Niilivuo.

– Kylissä ja kortteleissa tehdään vuosittain miljoonia tunteja talkootyötä, mutta suomalainen vaatimattomuus estää meitä röyhistämästä rintaa ja ylpeydellä kertomaan, mitä tulikaan tehtyä. Tällä kampanjalla haluamme tarjota mahdollisuuden kertoa itselle tärkeästä kylästä, rakkaista paikoista, ihmisistä tai saavutuksista siellä, Niilivuo jatkaa.

Kampanja näkyy ympäri Suomen Ylpeydellä kylästä -huppareissa, -paidoissa ja kangaskasseissa sekä sosiaalisen median julkaisuissa. Joulukuun aikana nähtiin jo julkaisuja rakkaista kylämaisemista, kylien yhteisistä saavutuksista ja talkoilla tehdyistä kohteista.

Kampanjan suojelijana toimii Vaaran kylällä Puruveden rannalla asuva Saimi Hoyer. Hän on puhunut julkisuudessa usein rakkaudestaan luontoon, metsään ja suomalaiseen maaseutuun.

– Vaarankylä on tärkeä minulle, koska siellä olemme kaikki kuin yhtä perhettä. Moni voisi kuvitella, että on ahdistavaa, kun kaikki tietävät toistensa asiat, mutta itseasiassa se on hyvä, koska silloin tietää, että apu on lähellä ja ihmiset voivat aina luottaa toisiinsa. Oli sitten tarve voille, traktorille tai olkapäälle, olemme täällä toistemme apuna. Huolista ja onnen hetkistä tulee täällä Vaarankylässä yhteisiä, myös hotelli Punkaharjun yrittäjänä tunnettu Hoyer kuvailee suhdettaan omaan kyläänsä.

– Halusin lähteä mukaan kampanjaan, jotta maaseutu ja kyläyhteisöt säilyisivät eläväisenä. Kun asuu kauempana asutuskeskuksista, ymmärtää miten tärkeää on, että ympärillä asuu välittäviä ihmisiä. Apu on sananmukaisesti aina lähellä, Hoyer kertoo.

Suomen Kylät ry palkitsi Saimi Hoyerin vuoden 2021 valtakunnallisena maaseutukasvona. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on tuonut maaseutua myönteisesti esiin julkisuudessa.

Kampanjan julkaisuja voi hakea Facebookista ja Instagramista hastagilla #Ylpeydelläkylästä