Äänestämättä jättäminen oli joillekin vastaajille protesti – Laitilan Sanomat selvitti nettikyselyllä, miksi äänestysinnokkuus jäi niin alhaiseksi aluevaaleissa

0
Arkistokuva: Riitta Salmi.

Laitilan ja Pyhärannan äänestysinnokkuus oli koko maakunnan alhaisimpia. Vain noin 42 prosenttia Laitilan ja Pyhärannan äänioikeutetuista kävi äänestämässä historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Laitilan Sanomat selvitti kyselyn avulla, miksi näin iso osa ihmisistä jätti käyttämättä mahdollisuutensa vaikuttaa.

Äänestämättä jättämisen syitä kysyttiin monivalintakysymyksellä. 28 prosenttia vastaajista katsoi, että äänestämättä jättäminen oli protesti koko sote-uudistusta kohtaan. Viidennes vastaajista ei ollut löytänyt sopivaa ehdokasta.

Vastaajien joukossa oli myös niitä, jotka eivät uskoneet voivansa vaikuttaa sekä niitä, jotka eivät tienneet, mistä näissä vaaleissa äänestetään. Kaksi vastaajaa ilmoitti unohtaneensa äänestää. Viidennes perusteli äänestämättä jättämistään muilla syillä.

– Äänestyspaikka ei osunut matkan varrelle. Näillä bensan hinnoilla ei ajeta yhtään ylimääräistä, eräs vastaaja huomauttaa.

– Hyvinvointia ei voi lisätä hallintoa kasvattamalla, toinen perustelee.

Vastaajilta tiedusteltiin myös, mikä olisi saanut heidät äänestämään. Neljä vastaajaa huomautti, ettei mikään.

– Nämä olivat täysin keinotekoiset ja mahdottomat vaalit, eräs sanoo.

Yhden mielestä aluevaalien järjestäminen kuntavaalien kanssa olisi voinut houkutella hänet äänestämään. Eräs vastaaja olisi kaivannut kotiäänestystä. Myös riittävän hyvän ehdokkaan löytäminen olisi voinut houkutella yhden vastaajan vaaliuurnalle.

– Tarpeeksi hyvän terveysalan ammattilaisen ehdokkuus, hän kertoo.

Laitilan Sanomien nettisivuilla olleeseen kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 28 henkilöä.