Aikoo jatkaa edelleen ties kuinka pitkään – Sami Vaskelainen on viihtynyt 20 vuotta voimanostolavoilla

0
Kaksikymmentä vuotta ja saman verran kiloja on kevyttä tavaraa Sami Vaskelaiselle.

Juhani Marttala

Laitilalainen Sami Vaskelainen viettää tänä vuonna erikoista juhlavuotta. Helmikuussa tulee näet täyteen 20 vuotta siitä, kun hän kilpaili ensimmäistä kertaa voimanostolajien SM-kisoissa. Silloista hopeaa ovat seuranneet lukuisat SM-, EM- ja MM-mitalit, joista viimeksi mainitut ovat olleet kaikki kultaisia.

Vaskelaisen kilpailu-ura alkoi vuoden 2002 helmikuussa Pietarsaaressa, jossa järjestettiin nuorten penkkipunnerruksen SM-kilpailut. Sami kilpaili alle 20-vuotiaiden alle 52-kiloisten sarjassa, johon osallistui 51-kiloisena. Hän sai hopeaa 80 kilon tuloksella, kisan voitti Salon Voimailijoiden Samuli Kaikkonen Suomen ennätyksellä 100 kiloa.

– Voimanostoa ryhdyin treenaamaan runsas vuosi aikaisemmin, kun jalkapalloharrastus tyssäsi reumaan, joka esti juoksemisen lähes täydellisesti, hän muistelee. Jalkapalloa hän ehti pelata raumalaisessa Pallo-Iiroissa C-ikäiseksi ja ehti harjoitella sen nuorten SM-joukkueessakin.

Ensimmäisten SM-kultamitalinsa nuorissa Vaskelainen otti maaliskuussa 2002, jolloin hän voitti voimanoston alle 52-kiloisten sarjan Ylitorniolla yhteistuloksella 275 kiloa. Kahtena seuraavana vuonna hän sai hopeaa alle 60-kiloisissa.

Vuonna 2005 Vaskelainen siirtyi alle 23-vuotiaisiin, joista hänelle heltisi alle 67,5-kiloisten sarjan hopeaa. Seuraava vuosi jäi väliin, mutta vuonna 2007 hän otti samassa sarjassa viimeisen nuorten mestaruutensa.

Juniorivuosinaan Vaskelainen edusti Laitilan Voimailijoita, jotka kuuluivat Suomen voimanostoliittoon. Niiden jälkeen hän vetäytyi kilpalavoilta, joille palasi vuonna 2012 GPA-liiton kansallisissa kilpailuissa Forssassa.

Vuonna 2013 Tampereella pidetyissä GPA-liiton MM-kisoissa hän voitti miesten yleisen sarjan voimanoston ja maastavedon MM-kultaa alle 67,5-kiloisten sarjassa ja teki maastavedossa ensimmäisen maailmanennätyksensä. Se oli 228 kiloa.

Sen jälkeen kilpailu-ura on jatkunut yhtäjaksoisesti näihin päiviin ja tuottanut lisää viisi MM-kultaa sekä kaksi EM-kultaa. SM-mitaleja hänellä on plakkarissaan yhteensä 11.

– Vaikka kilpailemisessa oli tauko, on treenaaminen jatkunut yhtäjaksoisesti yli 20 vuotta. Siitä on tullut elämäntapa, jota ilmankaan en osaisi olla. Salista ja siellä käyvistä ystävistä on tullut toinen koti, jossa on puolittain pakko käydä neljästi viikossa arjen stressiä purkamassa, hän kertoo.

Kilpaileminen on myös avartanut maailmankuvaa, sillä viimeiset kymmenen vuotta hänen tavoitteenaan on päästä vähintään kerran vuodessa kilpailemaan ulkomaille. Matkojen myötä on kertynyt runsas joukko ystäviä, joihin hän pitää yhteyttä sosiaalisen median kautta myös kilpailujen välillä.

– Ilman sponsoreitteni tukea matkat eivät olisi olleet mahdollisia, hän painottaa.

Mieliinpainuvimmaksi matkakseen hän nimittää empimättä vuoden 2018 matkan Yhdysvaltoihin, joihin hän sai kutsun San Diegossa järjestettyyn US-Openiin.

– Oli mahtavaa nähdä, kuinka lajin todelliset maailmantähdet eli puoliammattilaiset toimivat raameissa, joista MM-kisoissakaan ei osaa kuvitella, hän muistelee.

Hän joutui laihduttamaan kisaan 67,5-kiloisten sarjaan, mikä yhdessä todella tiukan tuomarilinjan kanssa vei häneltä parhaan terän ja viimeinen maastaveto 270 kilosta jäi polviin. Se pudotti hänet sarjan neljänneksi, koska toisella oli noussut 260 kiloa, mikä jätti yhteistuloksen 632,5 kiloa uupumaan 10 kiloa pronssista.

Tuloksellisesti parhaaksi kisakseen Sami nimeää Unkarin MM-kisan vuoden 2018 syksyllä. Alle 75-kiloisten kultaa heltisi yhteistuloksella 655 kiloa, joka tietenkin oli uusi Suomen ennätys.

– Aion jatkaa kisaamista 75-kiloisissa, joissa nostan seuraavan kerran helmikuun 26. Laitilan urheilutalolla pidettävissä ensimmäisissä kisoissa, jotka kotiseurani West Coast Power järjestää uuden kattojärjestönsä WPC-Finlandin alaisuudessa. Ne ovat samalla hyvä välitreeni liiton huhtikuisiin SM-kisoihin.

Syksyllä Samin tavoite on matkustaa Irlannin Limerickiin, jossa järjestetään kovatasoiset Irish Pro -kilpailut. Helmikuun alussa niihin ilmoitettiin tulosrajasta, joka Samin sarjassa on 430 pistettä Samin havittelemassa pro-luokassa. Portugalin voittoisassa MM-kisassa viime syksynä Sami sai 426 pistettä.

– Raja täytyy rikkoa viimeistään huhtikuun SM-kisoissa, sillä haluan todella päästä Irlannin kisoihin, jonne nostajilla on kova tunku, hän päättää.