Eelis ei hötkyile turhia – Laitilan vuoden 2022 ensimmäisen vauvan perheen yhteinen arki on alkanut hienosti

0
Vilma Kauppisen ja Eemil Kuisman Eelis-poika syntyi 9.1. ollen Laitilan vuoden ensimmäinen vauva.

Jos Laitilan vuoden ensimmäistä vauvaa on uskominen niin vuotta ei parane käynnistellä hötkyilemällä. Vilma Kauppisen ja Eemil Kuisman esikoispoika Eelis ei turhista hätäile vaan ottaa pääasiassa hyvin rauhallisesti. Edes Laitilan Sanomien vierailu ei nuoren miehen mielenrauhaa riko, vaikka poika katsookin parhaaksi kesken päiväuniensa vastailla myös itse valikoituihin kysymyksiin.

Eelis syntyi 9. tammikuuta. Synnytys käynnistyi niin, etteivät vanhemmat heti ymmärtäneet pojan päättäneen tulla maailmaan.

– Olimme Uudenkaupungin Hesburgerilla, kun vatsaani alkoi koskea. Se ei tuntunut supistukselta, Vilma muistelee.

Kotiin tultuaan hän oli menossa suihkuun toivoen, että lämmin vesi auttaisi. Sinne Vilma ei kuitenkaan ehtinyt, koska kivut muuttuivat niin koviksi, että he lopulta soittivat hätänumeroon.

Paikalle saapui ensimmäisenä sopimuspalokunnan ensihoitoyksikkö. Vilma kuljetettiin lopulta ambulanssilla Tyksiin, jossa selvisi synnytyksen olevan käynnissä. Vaiherikkaiden alkutahtien jälkeen Eeliksen syntyi lopulta imukupin avustuksella.

– Saimme Tyksistä perhehuoneen, Vilma kertoo.

Koska Eelis tarvitsi valohoitoa, perhe oli hänen kanssaan sairaalassa neljä päivää. Perhe sai valolaitteen vielä kotiinsakin ensimmäisiksi päiviksi ja valohoidon tuloksia seurattiin käymällä päivittäin Uudessakaupungissa verikokeella.

Arki pienen tulokkaan kanssa on alkanut vanhempien mukaan hienosti.

– Eelis on todella rauhallinen. Moni on ihmetellyt, että miten hän voikin olla noin rauhallinen, Vilma kertoo.

Molemmat vanhemmat ovat sitä mieltä, että tähän mennessä vauva-arki on ollut paljon helpompaa kuin mitä he olivat etukäteen odottaneet.

– Olin ajatellut sen olevan paljon rankempaa, Eemil sanoo.

– Minäkin luulin, ettei voisi nukkua ollenkaan ja olisin koko ajan väsynyt, mutta ei se ole ollut sellaista, Vilmakin lisää.

Tuoreet vanhemmat eivät koe, että koronaepidemia olisi vaikuttanut odotukseen tai vauva-aikaan.

– Aika normaalisti olemme eläneet. Tietysti on hiukan varottu eikä ole menty ihan joka paikkaan. Jos joku tulee niin olemme varmistaneet etukäteen, ettei tulijalla ole mitään oireita, Vilma sanoo.

Eemil on syntyperäinen laitilalainen, ja Vilmakin on asunut paikkakunnalla jo kolme vuotta. Hän on kotoisin Maskusta.

– Pääsin opiskelemaan Uuteenkaupunkiin ja halusin muuttaa lähemmäs. Laitilasta on hyvät kulkuyhteydet Uuteenkaupunkiin.

Vilma ehti valmistua yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi ennen Eeliksen syntymää.

Kumpikin pitää Laitilaa hyvänä paikkakuntana lapsiperheille.

– Itse tykätään täällä asua. Laitilassa on niin pienet piirit, että ei välttämättä ole huolta pidemmän päälle siitä, missä toinen on. Täällä on turvallista liikkua. Olen kokenut, että täällä on hyvä olla. Jos asuisi vaikka Turussa ja pienen pitäisi mennä bussilla kouluun keskustaan, sitä jännittäisi, että miten mahtaa sujua, Vilma sanoo.