Pyhäranta: Vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiön irtisanomismenettely etenee

0
Kokoomuksen valtuutettu Pirkko Uusi-Oukari muistutti, että Hiitiön irtisanomisasiassa on esitetty kovia ja henkilökohtaisuuksiin meneviä syytöksiä.

Pirkko Varjo

Pyhärannan kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 8.2. jatkaa vt.kunnanjohtaja Harri Hiitiön virastapidättämistä. Lisäksi valtuusto asetti tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kuntalain 43§ mukaista vt. kunnanjohtajan irtisanomista. Molemmista päätöksistä äänestettiin.

Vt.kunnanjohtaja Hiitiö pidätettiin virasta poliisitutkinnassa olevan virkarikosepäilyn takia 31.12.2021. Kunnanhallitus järjesti Hiitiölle viranhaltijalain mukaisen kuulemistilaisuuden 17.1. Tilaisuudesta tehty muistio julistettiin Kuntaliiton ohjeiden mukaan salaiseksi. Kunnanhallitus päätti luovuttaa muistion ja sen liitteet kunnanvaltuustolle sekä esitti jatkoa Hiitiön virastapidättämiselle. Valtuusto päätti 8.2. ottaa muistion vastaan. Muistio ja sen liitteet jaetaan valtuutetuille kokouksen jälkeen, muutaman päivän kuluessa.

Valtuustossa Sinikka Pirttinokka (kok) esitti, että Hiitiön virastapidättäminen on kumottava, koska sille ei ole perusteita eikä menettelyssä ole kaikin osin menetelty laillisesti. Janne Lehtinen (ps) kannatti esitystä. Valtuusto äänesti asiasta ja hyväksyi kunnanhallituksen esityksen äänin 13-6.

Hiitiön irtisanomismenettelyn käynnistämisestä käydyssä keskustelussa Janne Lehtinen esitti Sinikka Pirttinokan  kannattamana, että esitetyt irtisanomisperusteet ovat epämääräisiä ja henkilöperusteisia, sekä herättävät paljon kysymyksiä koko kunnan hallinnon osalta.  Maija Junkola-Lehtonen (kok) otti esiin irtisanomismenettelyn mahdolliset seuraukset.

– Kuka maksaa, jos kunnalle tulee korvausvelvollisuus, hän kysyi.

Pirkko Uusi-Oukari (kok) kysyi, onko asiassa käytetty lakimiestä. Valtuuston puheenjohtaja Miika Roosin (Yhteinen Pyhäranta) mukaan on. Uusi-Oukari muistutti, että Hiitiötä vastaan on nyt tehty vakavia, henkilöön meneviä syytöksiä. Heidi Arvonen (Yhteinen Pyhäranta) puolestaan sanoi, että jossittelua siitä, mikä menee henkilökohtaisuuksiin, voidaan jatkaa loputtomiin.

– Nyt käsitellään luottamuspulaa, ei määritellä muuta. Vain sitä, luotetaanko kunnanjohtajaan,  Jyrki Nurmi (Yhteinen Pyhäranta) huomautti.

Perussuomalaiset ja Kokoomus esittivät, että irtisanomismenettelyä ei käynnistetä. Äänestyksessä  esitys kaatui 13-6.

Valtuusto jatkaa irtisanomisasian valmistelua ja valitsi sitä varten tilapäisen valiokunnan. Sen puheenjohtajaksi nimettiin Piia Gottschalk (Yhteinen Pyhäranta) ja jäseniksi Pauli Laivo (Yhteinen Pyhäranta), Sari From (Yhteinen Pyhäranta), Tino Halminen (Yhteinen Pyhäranta) ja Mika Alitalo (Yhteinen Pyhäranta).

Pyhärannan vs.kunnanjohtajana on Merja Koski.

Pyhärannan talousarviossa on varattu tälle vuodelle 70 000 euroa Reilan päiväkodin kunnallistekniikkaan ja perustuksiin sekä 15 000 asemakaavamuutoksiin. Kun talousarviota laadittiin syksyllä, oli ajatuksena, että päiväkodin tontti hankitaan maanvaihtokaupalla. Nyt se on kuitenkin tarkoitus tehdä siten, että Kauppilan yhteismetsältä ostetaan noin 14 000 neliön määräala. Valtuusto päätti kunnanhallituksen esityksestä myöntää 15 000 euron lisämäärärahan sekä hankkia määräalan 11 827 eurolla.

Kokoomus ja perussuomalaiset jättivät ostopalveluja koskevan valtuustoaloitteen. Siinä ehdotetaan, että kunta miettii jokaisen ostopalvelun kohdalla tarjousehdot uudelleen sekä määrittää palveluille selkeät reunaehdot. Myös ehtojen tarkastusväli tulee määrittää selkeästi.

Valtuusto päätti lisäksi vuoden kokousaikataulut. Seuraavan kerran valtuusto kokoontuu 12.4.

Pyhärannan kunnanvaltuuston kokouksen alussa pidettiin hiljainen hetki 20.1. kuolleen entisen kunnanvaltuutetun, toimittaja Asko Tanhuanpään muistoksi.

 

Luttisen taulu valtuustosaliin

Pyhärannan valtuustosalissa paljastettiin 8.2. taiteilija Rauno Luttisen maalaus. Isokokoinen työ kuvaa Pyhärannan kirkon seutua.

– Tämä on lapsuuteni maisema. Isällä oli vaatturiliike keskustassa ja vietin täällä elämäni ensimmäiset viisi vuotta. Tyyliltään teos on ekspressionistinen, vähän naivistinenkin. Se oli myös yllättävän suuritöinen, vaati kolme kuukautta täysipäiväistä työtä. Syyskesäisen näkymän lähtökohtana käytin kolmea ilmakuvaa. Toivon, että taulusta on iloa ja se tuottaa hyvää mieltä, Luttinen sanoi.