Hyviä uutisia tarvitaan

0

Koko korona-ajan on pelätty, miten yrityskentän käy. Suomessa ennakoitiin jopa koronakonkurssiaaltoa, onneksi yritykset ovat selviytyneet pandemiasta yllättävän hyvin. Viime syksynä yrityskentällä oli jopa hyvin myönteiset suhdannenäkymät. Varsinais-Suomen yrittäjät ja Finnvera julkaisivat syyskuussa pk-barometrin, jossa kaikki käyrät osoittivat ylöspäin.

Myönteinen mieliala ei ole kuitenkaan kokonaiskuva tilanteesta, sillä tietyillä toimialoilla on ollut vaikeaa. Erityisen raskasta on ollut ravintola-alalla sekä kulttuuripuolella, jossa rajoituksia on ollut paljon ja niihin on jouduttu sopeutumaan nopeasti.

Myös muuten yrityskentällä myönteiset odotukset ovat kääntymässä. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-barometrista. Suhdanteita kuvaava saldoluku on nyt 10 prosenttia, kun viime syksynä se oli vielä 21 prosenttia. Muutos on raju.

Tähän tilanteeseen tarvitaan nyt hyviä uutisia ja onneksi niitä on myös saatu. Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja on voitu tällä viikolla pidentää. Mikäli tautitilanteen kehitys jatkuu suotuisana, ravintolarajoituksista luovutaan kokonaan 1. maaliskuuta alkaen. Lounais-Suomen aluehallintovirasto purki tällä viikolla myös kokoontumisrajoituksia, eli kulttuuritapahtumiin voidaan ottaa jälleen yleisöä salit täyteen.

Suomessa on siirrytty hybridistrategiaan, jonka tavoitteena on on vakauttaa yhteiskunnan toimintaa. Toivottavasti siirtyminen kohti normaalimpaa arkea on pysyvää. Kuten Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo totesi Turun Sanomissa, mahdolliset uudet varianttikierrokset pitäisi pystyä hoitamaan ilman mittavia rajoituskierroksia.

Teija Uitto