Ikä ei ole vain numero

0

Monesti sanotaan, että ikä on vain numero. Mutta onko se sitä vielä silloinkin, kun tyttäresi alkaa seurustella Dannyn kanssa?

Mitä se edes tarkoittaa, että jokin asia on ”vain numero”? Numerohan on ”vain numero” ainoastaan silloin, kun se ei viittaa mihinkään. Jos taas numero viittaa esimerkiksi elettyjen vuosien lukumäärään, on tuo numero ladattu merkityksellä, eikä se silloin ole ”vain numero”.

Miksi tällaista ilmaisua sitten yhä käytetään? Yleensä joko siksi, että koetaan tarpeelliseksi selittää pois seksikumppaneiden välinen suuri ikäero, tai siksi, että halutaan lohduttaa ihmistä, josta on tullut vanha.

Ensimmäisessä tapauksessa ikä ei tietenkään ole vain numero. Pahimmillaan numerot saattavat kertoa esimerkiksi siitä, että suhteen toinen osapuoli joutuu tavalla tai toisella hyväksikäytetyksi. Jälkimmäisessä tapauksessa taas ihmisen lohduttaminen kyseisellä latteudella juuri nimenomaan kertoo hänelle, että elämän ehtoo on alkamassa.

Ei nuorille ihmisille sanota ikinä syntymäpäivänä, että ikä on vain numero. Sen sijaan sanotaan esimerkiksi, että onnea, nyt olet sen ikäinen, että voit ostaa Alkosta kossua. Tästä voidaan päätellä, että nuorena iän merkitystä korostetaan, kun taas vanhana sitä pyritään vähättelemään.

Vähättelemisestä huolimatta vanhenemisella on seurauksensa, ja mitä suuremmaksi ikään viittaava numero kasvaa, sitä suuremmaksi käy todennäköisyys sille, että nämä seuraukset tulevat toteen, ja kohta korvakarvojen kasvu on ainoa asia, mikä ihmisessä enää toimii vilkkaasti.

Nyt joku ehkä huomauttaa, että kyllähän kuitenkin esimerkiksi vanhuus ja viisaus ovat aina kulkeneet käsi kädessä.

Tämä päähänpinttymä perustunee sellaisiin muinaisiin aikoihin, jolloin ihmiset elivät keskimäärin kolmekymmentävuotiaiksi, ja yhteisön vanhin saattoi todella olla se, jolla oli eniten tietoa yhteisön elossapysymisen kannalta keskeisistä asioista. Tällöinkään ikä ei ollut pelkkä numero, vaan luku, jonka kasvaminen toi kuoleman vääjäämättä lähemmäksi.

Ikään liitettävät ennakkoluulot venyvät moneen suuntaan. Tässä kolumnissa olen yhdistänyt juuri vanhuuden monenlaisiin harmeihin, koska en enää tässä iässä keksi parempiakaan ideoita. Kuitenkin esimerkiksi Dannyn ja hänen naisjuttujensa ympärillä käydystä keskustelusta käy nopeasti ilmi, kuinka häneen liitettyjen aikuisten naisten oletetaan nimenomaan nuoren ikänsä vuoksi olevan automaattisesti jotenkin arvostelukyvyttömiä ja muiden vietävissä.

Itse osasin lapsena hädintuskin lukea, teini-ikäisenä olin pikkuvanha lapsijuoppo ja aikuisena en ole ollut paljon mitään. Ja vaikka onkin niin, että lähestyvällä keski-iällä on tapana tehdä kaikista miehistä kuin taikaiskusta kaikkien alojen asiantuntijoita, on minun myönnettävä, että vanhuudesta minulla ei ole vielä lainkaan omakohtaista kokemusta.

Siksi onkin mahdollista, että tulen vielä yllättymään positiivisesti ja suhtautumaan menneen minäni virheellisiin päätelmiin vanhuuden tuomalla arvokkaalla ymmärryksellä. Mutta jos tätä ymmärrystä esitellessäni ryhdyn inttämään, että ikä on vain numero, pyydän sinua ottamaan ajokorttini pois ja kantamaan minut jonnekin laitokseen.

Ossi Nyström

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien avustaja.