Ikäihmisten parhaaksi

0

Tavallisesti kuntalaisille tarjoutuu kerran neljässä vuodessa mahdollisuus ilmaista tahtonsa siitä suunnasta, johon haluaa kotikuntaansa kehittää. Kunnissa yleistyvä käytäntö osallistavasta budjetoinnista antaa kuitenkin kuntalaisille tilaisuuden vaikuttaa konkreettisesti tärkeänä pitämiinsä asioihin.

Laitilan kaupunginhallitus päättää kuluvan kevään aikana summan, jonka käyttöön kuntalaiset pääsevät vaikuttamaan. Summan suuruus ei ole vielä tiedossa, mutta talousjohtaja Marika Silvennoisen mukaan on tarkoitus budjetoida rahasumma, jolla voi oikeasti vaikuttaa asioihin. Sen verran varojen kohdentamista on rajattu, että summa on tarkoitus käyttää ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseen. Siihen, miten hyvinvointia parannetaan, on nyt hyvä tilaisuus vaikuttaa.

Sote-palvelut ovat iso tehtäväkenttä, ja sen siirtyminen hyvinvointialueelle on valtava muutos. Kuntien on tämän vuoden aikana luotava nahkansa ja mietittävä, millaisiksi ne haluavat tulla. Sivistystoimen merkityksen on ennakoitu kasvavan.

Kunnan tehtäviin voi kuulua myös hyvinvoinnin lisääminen. Siinä osallistava budjetointi on oiva työkalu, koska kukapa hyvinvoinnistaan paremmin tietäisi kuin kuntalainen itse. Ajankohta osallistavan budjetin käyttöönotolle ei voisi olla parempi.

Kaupunki on siis ojentamassa kättään ja kunhan summa on selvillä, mahdollisimman monen pitäisi tarttua tilaisuuteen. Mitä sellaista Laitilaan pitäisi saada, mikä edistäisi ikäihmisten hyvinvointia. Onko se joku hanke, investointi vai kenties palvelu?

Toivottavasti mahdollisimman moni laittaa mietintämyssyn päähänsä ja pohtii erilaisia ratkaisuja. Nyt tarjolla on nimittäin suora mahdollisuus vaikuttaa ja nähdä ideansa toteutuvan.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi