Ilpo Haalisto ajaa panssarintorjuntaosaston lähettämistä Ukrainaan

0
Ilpo Haalisto kuvattiin viime kesänä Kasitorilla. Hänellä on asunto sekä Laitilassa että Nousiaisissa. Arkistokuva: Iida Kauppi

Laitilalainen Ilpo Haalisto selvittää, että voisiko Ukrainaan lähteä vapaaehtoisena suomalainen panssarintorjuntaosasto. Hän itse olisi valmis lähtemään Ukrainaan. Haalisto on toiminut EU:ssa alueiden komitean jäsenenä, Nousiaisissa kunnanvaltuutettuna ja ollut kansanedustajaehdokkaana.

– Laitilasta ukrainalaisia miehiä on lähdössä sotaan viisi. Olen soittanut Petteri Orpolle, josko saataisiin suomalainen osasto mukaan. Orpo lupasi sitä selvittää, Haalisto kertoi puhelimessa maanantaiaamulla.

Ilpo Haalisto kertoo kuuluvansa Petteri Orpon tukijoukkoihin. Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo kannattaa aseiden vientiä Ukrainaan. Maanantaiaamuna hän julkaisi Twitteriin päivityksen, jossa hän uusii kokoomuksen vaatimuksen:

– Hallituksen on pikaisesti kokoonnuttava ja korjattava eilinen päätös ja lähetettävä aseita Ukrainaan puolustustaistelun tueksi. Käsityksemme mukaan sopivaa materiaalia on. Nyt on kiire! Orpo tviittasi.

Suomi päätti sunnuntaina kypärien, suojaliivien ja ensihoitoyksiköiden viennistä Ukrainaan. Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että Suomi aikoo viedä Ukrainaan aseita ja ammuksia, ja että Puolustushallinto kerää kiireellisesti tietoja luovutettavasta materiaalista.

Ilpo Haaliston mielestä suomalaisten tulisi opastaa ukrainalaisia laitteiston käytössä, sillä jos niitä ei osata käyttää, ovat ne hetken päästä vihollisen käytössä.

– Panssarintorjunta-aseet eivät ole uhka Venäjää vastaan, sillä niillä torjutaan Venäjän hyökkäystä. Valtio ei voi virallisesti Ukrainaan joukkoja lähettää, mutta jos saataisiin lupa vapaaehtoisen joukon lähettämiselle.

Muokattu 28.2. kello 13.15: Lisätty tieto, että Suomi vie Ukrainaan kypäriä, suojaliivejä ja ensihoitoyksiköitä. Lisätty myös Helsingin Sanomien saama tieto, että Suomi aikoo viedä Ukrainaan myös aseita ja ammuksia.