Kissahotelli Kattimaja huolehtii alueen karanneista lemmikeistä

0
Anniina Lassila pyörittää kotinsa pihapiirissä kissahotellia ja löytöeläinhoitolaa. Kalle on perheen ensimmäinen koira, kissoja kodissa on useampia.

”Vieraita pihassa, vieraita pihassa”, Lassilan perheen Kalle-koira kuuluu haukkuvan, kun kaarran Laitilan Salonkylässä sijaitsevan Kissahotelli Kattimajan pihaan.
Lassilan perhe asuu pihan toisella laidalla, kissahotellia vastapäätä olevassa omakotitalossa, jonka ulko-ovesta Kalle pyyhältää pihamaalle emäntänsä Anniina Lassilan kanssa.
Kun kaksikko ylittää jäisen pihan, sanomme Anniinan kanssa moit, ja kun tervehdin Kallea, hän haukahtaa pari kertaa ennen kuin nuuskaisee kättäni hieman empien.

KISSAHOTELLI Kattimaja avasi ovensa Lassilan perheen kodin pihapiiriin kuuluvassa vanhassa talossa vuonna 2014. Kissahotellissa on seitsemän paikkaa, joille on kysyntää erityisesti loma-aikoina.

– Joulun aika ja heinäkuu ovat vilkkaimmat ajat, Anniina Lassila kertoo.

Kissahotellissa vierailu sujuu kissojen ehdoilla.

– Osa haluaa olla omissa oloissaan, osa taas kaipaa seurustelua ja leikkiä, hotellia pyörittävä Anniina tietää.

Kissahotellissa on myös turvallinen ulkoilumahdollisuus.

”Yhtään en tiedä, mitä on luvassa, odotan innolla ja jännitykselläkin.”

– Otan vielä lisää, kiitos, viestittää Kalle-koira emännälleen Anniina Lassilalle, joka antoi Kallelle herkullisen makupalan.

YRITTÄJÄKSI hän ryhtyi, kun asiat loksahtivat sujuvasti kohdilleen. Jonkinlainen kissahoitolan idea oli Anniina Lassilan mielessä ollut jo aiemminkin. Kissoja hänellä on ollut lemmikkeinä pitkään.

– Kalle on nyt 5-vuotias ja meidän ensimmäinen koiramme. Kissoja meillä on ollut useita ja niistä on kokemusta paljon pidempään.

Kissahoitolan Anniina ajatteli myös soveltuvan hyvin hänen ja perheen elämäntilanteeseen. Lopullinen sysäys tuli kuitenkin yllättäen erään lomamatkan alkajaisiksi.

– Meidän omat kissamme ovat olleet myös hoitolassa lomillamme ja kun erään kerran veimme kissamme hoitoon lomalle lähtiessämme, alkoikin eläinhoitolan omistaja puhella, että haluaisi luopua kissojen hoidosta ja jättää vain koirahoitolan puolen. Hän ehdotti minulle kissahoitolaa.

Anniina kertoo pyöritelleensä ajatusta koko loman ajan ja tehneensä jopa konkreettisempia suunnitelmiakin.

– Kun palasimme lomalta, ajatus kissahotellista oli jo aika hyvin hahmottunut, hän naurahtaa.

Anniina on ollut vuosien ajan mukana Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa ja esimerkiksi tarjonnut useille yhdistyksen pelastamille kissoille sijaiskodin.

KISSAHOTELLIN alakertaan on viime vuonna remontoitu lisää tiloja lemmikkieläinten majoittamiseen. Anniina Lassilan kissahotelli on nimittäin tämän vuoden alusta lähtien vastannut Laitilan ja Pyhärannan alueella karkuteille lähteneistä lemmikeistä.

Hän voitti tarjouskilpailun ja solmi palvelusta kolmevuotisen sopimuksen, johon kuuluu myös kolme optiovuotta.

– Yhtään en tiedä, mitä on luvassa, odotan innolla ja jännitykselläkin, hän myöntää.

Lain mukaan jokaisella kunnalla tulee olla paikka, johon sen alueelta löytyvät karkuteillä olevat harraste- ja pieneläimet voi toimittaa. Kunnalla on lain mukaan velvollisuus huolehtia karanneiksi epäillyistä kotieläimistä vähintään 15 vuorokauden ajan. Eläimille tulee varautua antamaan tilapäisesti myös niiden mahdollisesti tarvitsemaa hoitoa.

Löytöeläinhoitolassa mannekiinina toimi Lassilan perheen Kalle-koira, sillä kuvaushetkellä löytöeläinhoitola on tyhjiillään.

ANNIINA kertoo, että ajatus löytöeläinhoitolan perustamisesta ehti muhia hänen mielessään useamman vuoden ajan.

– Sekin on sellainen pidempi prosessi ollut, kun olen ollut eläinsuojeluyhdistyksen toiminnassa mukana. Viime vuonna päätin sitten tehdä tarjouksen, kun kaupunki kilpailutti toiminnan.

Löytöeläintoiminta siirtyi tämän vuoden alussa Laitilan kaupungin organisaatiossa teknisen toimen alaisuuteen, mutta vuoden vaihteeseen saakka vastuullinen taho oli kaupungin hallintotoimi. Niinpä viime vuoden puolella toteutettu löytöeläinpalvelun kilpailutus oli vielä hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitisen vastuulla.

– Löytöeläinpalvelu on todella tärkeää toimintaa. On hienoa, että alueemme löytöeläintoiminnasta vastaa edelleen lähellä oleva yrittäjä, jolla on jo olemassa laajat verkostot eri tahoihin, hän kiittelee.

Löytöeläimiä toimitetaan hoitolaan eri kautta.

– Tärkeää kuitenkin olisi, että ennen kuin eläintä tuodaan tänne löytöeläinhoitolaan, otettaisiin puhelimitse ensin yhteys. Näin voidaan varmistaa, että valmistellaan tulijalle paikka ja tulo on kaikin puolin mahdollisimman stressitön, Anniina Lassila muistuttaa.

Laitilan ja Pyhärannan alueen löytöeläimistä vastaa Kissahotelli Kattimaja (Salontie 249) arkisin kello 8–19, viikonloppuisin ja pyhinä kello 9–18, puhelin 044 368 93 48 ja sähköpostiosoite: kattimaja@gmail.com.

Lemmikit karkuteillä

  • Laitilan alueelta otettiin vuonna 2020 talteen yhteensä 124 lemmikkiä.
  • Karkuteillä olleista lemmikeistä noin puolet, 59, oli kissoja.
  • Eniten löytöeläinhoitolaan päätyy kissoja koiria, muita seuraeläimiä sinne päätyy satunnaisesti.
  • Kiinni otetuista koirista valtaosa löytää takaisin omaan kotiinsa, mutta kissoista vain harva.
  • Vuonna 2020 löytöeläinhoitolaan tuoduista kissoista noin 40 päätyi eläinsuojeluyhdistyksen hoteisiin etsimään uutta kotia, 15 jouduttiin lopettamaan.
  • Hoitopäiviä on keskimäärin 27 kuukaudessa, pääasiassa tämä koskee kissoja.
  • Vuosittain löytöeläinhoitolaan päätyy noin 30 eläintä, jotka joudutaan lopettamaan. Käytännössä ne kaikki ovat kissoja.