Kirjaesittely: Komeimmat puut kansissa

0
Vihreät jättiläiset on tietopaketti suurista ja pitkistä puista.

Antti Karlin

Aulikki Kauppila ym.: Suomen suurimmat puut, 282 s. Julkaisija: Metsäkustannus

Suomi on metsien maa ja maassamme kasvaa yllättävän suuria puita. Vuonna 2015 mitattiin Metsämiesten säätiön apurahan turvin 587 puuta. Silloin suunniteltiin vain julkaisuja. On hienoa, että Dendrologian seura on nyt laittanut komeimmat puut kansiin monen kirjoittajan voimin.

Suuria puita on aina mitattu ja niistä monet ovat matkailukohteitakin. Julkaistussa kirjassa on mittaustuloksia 73 puusuvusta ja lähes 1600 puuyksilöstä. Mutta puut kasvavat, joten kirjan tietoja voi vertailla löytämiensä puiden mittoihin. Aina voi tulla yllätyksiä. Maassamme on paljon puuharrastajia ja maallikkoja, jotka tutkaileva puita. Ja jos suuri puu on omilla mailla, se kannattaa jättää pystyyn jälkipolville. Kirjassa on myös pitkä luettelo puiden mittaajista.

Kirjan alussa on kerrottu, miten puut mitataan. Rinnankorkeudelta eli 1,3 m maasta mitataan ympärysmitta. Puun pituus mitataan tyvestä latvaan. Puiden sijainti voidaan ilmoittaa koordinaattien mukaan tarkasti. Jos puun omistaja ei halua kävijöitä puun luokse, puun tarkkaa sijaintia ei ilmoiteta.

Monet isot puut kasvavat arboretumeissa, kartanopuistoissa tai kaupunkien ja kylien lähistöllä ja ovat siten nähtävillä. Laitilassa kasvaa maamme useita kirjassa mainittuja harmaapihtoja. Yksi niistä on 18,4 m korkea ja rinnanympärykseltään 267 cm. Laitilan Suometsän arboretumin jättipihtakin on mainittu kirjassa. Maamme paksuin puu on Piikkiön metsätammi (778 cm) ja Korkein Punkaharjun Euroopanlehtikuusi (47,3 m).

Koivutkin voivat yltää korkeaksi, kuten maamme pisin Kouvolan Mustilan arboretumissa kasvava Euroopan rauduskoivu; pituus 35,4 m ja rinnanympärys 213 cm. Pisin hieskoivu kasvaa Loviisassa ja on neljä metriä lyhempi. Maamme komein mänty kasvaa Hämeenlinnassa ja sen paksuus on peräti 553 cm. Puu on rauhoitettu ja tunnetaan Keisarinmäntynä. Pisin mänty on Kontiolahden ”Lehmon jätti” ja pituus on 42,1 m. Punkaharjun pisimmät männyt ovat vähän lyhempiä.

Kirja on todellinen tietopaketti ensinnäkin suurista ja pitkistä puista, mutta myös siitä, että kirjasta voi löytyä puulajeja, joita ei voisi kuvitellakaan Suomessa kasvavan. Useimmista puista on kirjattu tarkat tiedot. Kuvia on paljon ja kirjan lopussa on luettelo sekä kartat puiden sijainnista. Joten siitä vaan puumatkailemaan ja ympäri vuoden!