Korona muutti poliisin työtä

0

Viime vuosi oli poliisille Vakka-Suomessa hyvin erikoinen. Koronarajoitukset muuttivat poliisin työtä merkittävästi. Poliisipartioita tarvittiin poikkeuksellisen harvoin rauhoittelemaan humalaisia riitapukareita. Laitilasta kirjattiin henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia viime vuonna vain 31, kun edellisvuonna näitä rikoksia oli 117. Väkivallanteot ovat vähentyneet siis peräti 73,50 prosenttia.

Kun rajoitukset kohdistuivat erityisesti ravintoloiden aukioloaikoihin, asiakkaitten juhliminen maltillistui ja juhlahumun jälkiseuraukset jäivät syntymättä. Korona rauhoitti biletystä, kun kotihälytyksetkään eivät lisääntyneet samassa suhteessa.

Rikosmäärät ovat muutenkin vähentyneet rajusti. Rikoksia tehtiin kaikissa Vakka-Suomen kunnissa aiempaa vähemmän. Vain liikennerikosten määrä on säilynyt ennallaan.

Liikenteessä poliisia ovat työllistäneet erityisesti nuoret kuljettajat. Törkeät liikenteenvaarantamiset eli ylinopeudet ovat Laitilassa arkipäiväistyneet. Juuri ajokortin saanut nuori saattaa kavereidensa kannustamana ajaa ylinopeutta ajattelematta, millaisia seurauksia onnettomuudella voisi olla. Liikenneturvan nuorille tekemän kyselyn mukaan lähes joka viides nuori oli sitä mieltä, että ottamalla riskejä liikenteessä voi saada arvostusta omassa kaveripiirissä.

Saman kyselyn mukaan 73 prosenttia nuorista kuitenkin haluaa toimia mahdollisimman turvallisesti liikenteessä. Suurin osa nuorista toimii siis liikenteessä fiksusti.

Rauhallinen koronavuosi on päättymässä. Poliisin työmäärä kasvaa jälleen, kun kevät houkuttelee rallimiehet baanalle ja ravintoloissakin saa taas riekkua aamuun asti, kun valtakunnalliset koronarajoitukset loppuvat tiistaista alkaen.

Teija Uitto