Kuuden morsiusparin hääyö – ”Avioliitto on kasvumatka, kahdesta tulee yksi”

0
Tulevat avioparit kävivät kirkossa lauantaina harjoittelemassa vihkimistilaisuutta. Keskustelemassa Erik Lomppi, Marjo Vuotila ja Petri Laitinen.

Jussi Vaajasaari

Laitilan Pyhän Mikaelin kirkossa vihittiin avioliittoon viime tiistaina kaksitoista henkilöä. Vihkimiset toimittivat kirkkoherra Petri Laitinen , seurakuntapastori Henry Hemanus ja vs. kappalainen Tuire Kakko .

Tällä vuosituhannella on seurakunnissa järjestetty useamman parin vihkimisiä helposti muistettavina päivämäärinä.

– Sulhasia halutaan auttaa, ettei unohdusten takia tulisi perhekriisejä, vitsailee Petri Laitinen.

Pareja ei sentään vihitty samalla kertaa. Tulevat avioparit astelivat alttarille puolen tunnin välein. Lyhyet seremoniat sopivat ainakin sellaisille, jotka eivät jostain syystä halua järjestää suuria juhlia.

– Seurakunta kannustaa pareja avioliittoon tarjoamalla tällaisen matalan kynnyksen tapahtuman, sanoo Petri Laitinen.

Hääyönä kirkkoon vihittäviksi marssivat ensimmäisinä Marjo Vuotila ja Erik Lomppi. He ovat löytäneet toisensa jo viisi vuotta sitten, ja avioliittoon meno on ollut aiemminkin heidän suunnitelmissaan, mutta korona on viivästyttänyt hanketta.

– Minulta kysyttiin, tuletko vaimokseni joskus, ja oikea aika oli tämä hääyö, kertoo Marjo Vuotila.

– Seurakunnan tarjous tuli meille kuin tilauksesta, iloitsee Erik Lomppi.

Vihkitoimitusta oli kirkkoon saapunut seuraaman kolmisenkymmentä Marjon ja Erikin lähisukulaista. Kanttori Jouni Maunula alkoi soittaa urkuparvelta morsiusparin valitsemaa sävellystä Myrskyluodon Maija , jonka tahdissa tuleva aviopari marssi pitkin kirkon käytävää. Kuorissa pari asettui alttarikaiteen eteen vihittäväksi ”Jumalan kaikkivaltiaan kasvojen edessä”.

– Avioliitto on kasvumatka, kahdesta tulee yksi, kuului yksi monista tuoreelle avioparille sanotuista ja tarkkaan harkituista lauseista.

Hääyötä ei sentään jääty kirkkoon viettämään. Tuoreet avioparit vieraineen siirtyivät Kirkkokotiin seurakunnan tarjoamalle kakkukahville.

– Hyvinä vuosina on jossakin tarjottu samppanjaakin, mutta nyt ei siihen lähdetty, kertoo Petri Laitinen.

Kaikkien halukkaitten vihkimiset kuvattiin. Videokamerain takana ahkeroi seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kari Penttinen , ja häntä avusti Sampo Manni. Neljän kameran kuvista yhtenäisen esityksen tallensi Jarkko Kupiainen . Seurakunta tarjosi uusille aviopareille videoinnit, jotka voi katsoa suoratoistotallenteena tai muistitikulta.