Laitila jakaa oppilaille kotona tehtäviä koronatestejä

0
Laitilassa jaetaan tällä viikolla perusopetuksen oppilaille ja lukion opiskelijoille sekä henkilökunnalle koronan kotitestejä. Kuva: Riitta Salmi

Laitilassa jaetaan kuluvalla viikolla perusopetuksen oppilaille sekä lukion oppilaille kotona tehtäviä koronatestejä. Huoltovarmuuskeskus on toimittanut testejä siten, että jokainen oppilas ja opiskelija saa viiden testin pakkauksen.

Vastaavia viiden kotitestin pakkauksia jaetaan myös koulujen ja lukion henkilöstölle.

Testit toimitetaan koulusta oppilaiden mukana koteihin. Testejä ei siis tehdä koulussa eikä koulu tai oppilaitos myöskään kerää tietoja testivastauksista.

OHJEISTUKSEN mukaan koronakotitesti tehdään, jos oppilaalla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Tällaisia ovat esimerkiksi kuume, päänsärky, nuha ja kurkkukipu.

Mikäli testin tulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat, ohjeistetaan testi toistamaan kahden vuorokauden välein muutaman kerran. Negatiivisen testituloksen saaneen tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta laskien tai kunnes on ollut oireeton kaksi vuorokautta.

Mikäli kotona tehty koronatesti on positiivinen, tulee välttää kontaktia muihin ihmisiin viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta laskien. Jos positiivisen testin tehneellä ei ole oireita, tulee silti välttää kontaktia muihin ihmisiin viiden päivän ajan.

TERVEYDENHUOLLON PCR-testiin ei tarvitse hakeutua, ellei siihen ole erityistä syytä eli et esimerkiksi kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai et tarvitse sairastetusta koronavirustaudista todistusta.

Ohjeen mukaan sairastumisesta on ilmoitettava sellaisille ihmisille, joiden kanssa on ollut tekemisissä läheisessä kontaktissa ilman maskia joko oireisena tai kaksi päivää ennen oireiden alkua tai ennen positiivisen testituloksen tekemistä.