Laitilalaiset lähettävät apua Ukrainaan

0
Laitilassa asuvia ukrainalaisia kokoontui kotimaansa lipun värein valaistun kaupungintalon seinustalle

Jussi Vaajasaari

Sunnuntai-iltana valaistiin Laitilan kaupungintalo Ukrainan lipun värein. Valaistus on nähtävänä pimeällä tämän viikon ajan.

Laitilan ukrainalaisia kokoontui kaupungintalon seinustalle saadakseen huomiota kotimaataan kohdanneeseen onnettomuuteen. He lauloivat valojen edessä Ukrainan kansallislaulun. Kuolemme vapautemme puolesta, sanottiin laulun sanoissa.

– Putin on tehnyt meistä vahvemman ja yhteenkuuluvan kansan, sanoo hyvin suomea osaava Viktoria Hulenko.

Laitilassa asuu ympäri vuoden paljon ukrainalaisia, ja kesäisin ukrainalaisten määrä nousee puoleentoista tuhanteen. Ukrainalaisten työpanos laitilalaisessa elinkeinoelämässä on korvaamattoman arvokasta.

– Tilanne Ukrainassa on aivan kamala. Tulemme tekemään ukrainalaisten auttamiseksi sen, minkä voimme, lupaa kaupunginjohtaja Lauri Kattelus.

Laitilan ukrainalaiset ovat lyhyessä ajassa järjestäytyneet voidakseen auttaa maanmiehiään. He ovat hiljan perustaneet yhdistyksen nimeltä Laitilan ukrainalaiset.

– Haluamme kiittää laitilalaisia. Olemme ylpeitä siitä, että saamme täällä arvostusta, sanoo Viktoria Hulenko.

Kaupungintalon edustalle saapui myös laitilalaisia osoittamaan myötätuntoa sodan jalkoihin joutuneille ukrainalaisille. Paikalle saapunut Lasse Lemmetti lupasi, että hänen huutokauppakamarilleen Kostiaisiin saa tuoda ukrainaan lahjoitettavaa tavaraa.

– Me otamme vastaan tavaraa osoitteessa Kostiaistentie 13. Arkisin tiistai-illasta alkaen kello 12 aina kello18 asti, lupaa Lasse Lemmetti.

Sota-alueella tarvitaan kaikenlaista tavaraa. Ukrainalaiset luettelivat kilvan tavaroita, joita ennen muuta tarvittaisiin: polvisuojuksia, kyynärsuojuksia, taskulamppuja, paristoja, villasukkia, telttoja, lämpökameroita, käsineitä, jalkineita, turvajalkineita, pimeännäkölaitteita, lämpimiä alusasuja, ensiaputarvikkeita, kiikareita, reppuja vauvan vaippoja, hygieniatarvikkeita, erikokoisia maihareita, palovammoja estävät geelisiteet, siteet, kipulääkkeet, makuupusseja ja peittoja.

Ukrainalaiset tietenkin haluaisivat saada lainaksi kuljetuskalustoa viedäkseen tavaraa kotimaansa rajalle ja tuodakseen paluumatkalla sukulaisiaan Suomeen. Monia ukrainalaisia on myös lähdössä Laitilasta osallistuakseen maansa puolustamiseen.