Laitilan kaupunki valmistautuu ottamaan pakolaisia vastaan – Kaupungin asunnoissa tilaa, päiväkodeissa ja kouluissa varaudutaan ryhmien kasvuun

0
Laitilan kaupunki valmistautuu majoittamaan Ukrainasta sodan jaloista saapuvia pakolaisia.

Laitilan kaupunki varautuu ottamaan vastaan Ukrainan sodan jaloista pakenevia ihmisiä. Ensisijaisesti ukrainalaisia sijoitetaan kaupungin omiin ja sen konsernin asuntoihin.

– Kaupungilla on useita vapaita asuntoja, joihin voidaan ukrainalaisia majoittaa. Myös perheille sopivia perheasuntoja on kaupungilla vapaana, kaupunki tiedottaa.

Asuntoihin sijoittamista koordinoi asunto- ja palvelusihteeri Tiina Mäkelä.

– Jos yksityisillä henkilöillä on asuntoja vapaana, joita he haluavat tarjota ukrainalaisten majoittamiseen, voi tietoja tällaisista asunnoista laittaa sähköpostitse: tiina.makela@laitila.fi.

Laitilan kaupunki ei organisoi humanitaarisen avun eli tavaroiden, vaatteiden ja muiden tarvikkeiden keräämistä, eikä kuljetusten järjestämistä.

– Kuntalaiset voivat osoittaa apunsa ja tukensa ukrainalaisille kansalaisjärjestöjen kautta. Suomessa on suuria kansalais- ja avustutuusjärjestöjä, jotka ovat reagoineet Ukrainan sotaan ja ihmisten auttamiseen sodan jaloissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastusarmeija, Unicef, Lääkärit Ilman Rajoja.

Varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa varaudutaan ryhmien kasvuun sekä uusien ryhmien perustamiseen ja kartoitetaan parhaillaan esimerkiksi uusille perustettaville ryhmille sopivia tiloja.

– Myös sosiaali- ja terveystoimessa varaudutaan pakolaisten tuloon muun muassa varmistamalla kriisityön valmius. Kaupunkina teemme siis parhaillaan monenlaista varautumista ja selvittelyä, jotta palvelumme vastaisivat mahdollisesti piankin muuttuvaa tilannetta.

Kaikilla ei ole mahdollisuuksia osoittaa apua esimerkiksi kansalaisjärjestöjen tai muun kansalaisaktiivisuuden kautta.

– Laitilan kaupunki haluaa muistuttaa, että tärkein tapa auttaa kuntalaisena, on osoittaa mahdolliset paikkakunnalle tulijat tervetulleiksi ja ottaa heidät osaksi yhteisöä niin pitkäksi aikaa, kun he keskuudessamme ovat.

Laitilan kaupungin organisaatiossa on määritelty ryhmä työntekijöitä koordinoimaan Ukrainaan liittyvää tilannetta.

– Jos sinulla on kysyttävää tai kerrottavaa Laitilan kaupungille tässä asiassa, ole ensisijaisesti yhteydessä sähköpostitse Nestori Mäkelään nestori.makela@laitila.fi.