Laitilassa kaikki samalle orrelle – Antirasistinen kampanja näkyy kirjastossa, nuokkarilla, kouluissa, päiväkodeissa ja kaupungintalolla

0
Vilhelmiina Eerola, Susanne Laaksonen, Jussi Kauranen, Marja-Liisa Mutka ja Piia Allén toivovat, että laitilalaiset lähtevät mukaan kampanjaan esimerkiksi miettimällä omia sanavalintojaan.

Laitilan kaupunki lähti viime syksynä mukaan oikeusministeriön valtakunnalliseen antirasismikampanjaan. Kampanja on otettu kaupungissa niin vakavasti, että se on huomioitu myös kaupungin strategiassa.

– Se on yhtenä arvona kaupungin strategiassa. Strategiassa se on ilmaistu niin, että meillä kaikki sopivat samalle orrelle, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen kertoo.

Kaupungin oli tarkoitus tuoda antirasismia vahvasti esille Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla. Kun koronarajoitukset sitten muuttivat viikon järjestelyitä, osa suunnitelmista jäi toteuttamatta. Kirjaston seinälle voitiin kuitenkin heijastaa kasvogalleria, jossa oli 22 ihmisen kasvot.

– Idea lähti yhdenvertaisuuskampanjasta. Kaikilla laitilalaisilla oli mahdollisuus osallistua kasvogalleriaan omalla kuvallaan, kulttuuripäällikkö Piia Allén sanoo. Hän on tyytyväinen, että kasvogalleriaan saatiinkin mukaan eri-ikäisiä ihmisiä.

Kirjasto osallistuu antirasistiseen kampanjaan kirjanäyttelyllä, josta voi napata mukaansa kirjoja luettavaksi. Näyttelyssä on muun muassa Barack Obaman Unelmia isältäni -teos sekä Vihaa vastaan ja Vastaväitteitä rasismista. Kirjastossa, Vakka-Suomen musiikkiopiston tiloissa sekä kaupungintalolla pyörii valtakunnallinen Olen antirasisti -kampanjavideo.

Musiikkiopiston Rakkaudesta romantiikkaan -konsertissa Laitilan kirkossa sunnuntaina sekä Violins & Valentines -konsertissa Laitila-salissa maanantaina nousee esille yhdenvertaisuus.

– Musiikkiopisto on sulatusuuni, jossa ihmisen taustalla ei ole merkitystä. Kaikki ovat samanarvoisia. Musiikki on yhdistävä kieli, musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen kuvailee.

Nuokkarilla esitetään elokuvia, jotka saavat pohtimaan rasismia. Nuorille esitetään muun muassa elokuvat Leijonasydän (K-16) ja Hölmö nuori sydän.

– Nuorten keskuudessa rasismia valitettavasti havaitsee. Ulkomaalaistaustaista nuorta ei oteta porukkaan. Arkipäivää on sekin, että nimitellään neekeriksi, nuoriso-ohjaaja Vilhelmiina Eerola kertoo.

Eerolan mukaan ohjaajat puuttuvat nimittelyyn ja nuorten kanssa keskustellaan, miksi sana satuttaa ja mihin se viittaa.

Susanne Laaksonen sanoo, että vastaavaa työtä tehdään kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

– Osana antirasistista kampanjaa kouluissa puhutaan myös kiusaamisesta, jota ei tapahdu vain esimerkiksi koulussa vaan myös somessa.

– Ehkä meidän aikuistenkin pitäisi miettiä, minkälaisen mallin me lapsille ja nuorille annamme. Sosiaalisessa mediassa aikuisetkin puhuvat välillä epäasiallisesti, hän pohtii.

Jussi Kauranen arvelee, että tällaisia esiin nostoja tarvitaan, jotta ihmiset havahtuvat rasistisiin ilmauksiin ja tekoihin.

– Tärkeintä on saada lisättyä ihmisten vuorovaikutusta. Ymmärrys kasvaa, kun kohtaamme toisiamme.

Fakta

 

Mistä kampanjassa on kyse?

Oikeusministeriö ja yhdenvertaisuusvaltuutettu käynnistivät viime syksynä Olen antirasisti -kampanjan, joka on Yhdessä yhdenvertaisuuden puolesta -hanketta.

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta antirasismista ja antaa työkaluja rasismiin puuttumiseen.

Laitilan kaupunki lähti mukaan kampanjaan viime syksynä.

Näin toimien olet antirasisti

– Tunnista rastinen tilanne. Voit kuulla rasistisen vitsin tai kommentin sukujuhlissa tai kaveriporukassa, eikä läsnä ole ketään vähemmistöön kuuluvaa.

– Tue rasistisen häirinnän kohteeksi joutunutta. Tukea voi osoittaa siirtymällä hänen viereen. Voit myös siirtyä hänen kanssaan pois tilanteesta. Sosiaalisessa mediassa voi laittaa rasistisen häirinnän kohteelle viestiä ja tukea häntä reagoimalla positiivisesti hänen sisältöönsä.

– Puutu rasistiseen tilanteeseen. Kerro tekijälle rauhallisesti, että hänen toimintansa ei ole hyväksyttävää. Pyydä tekijää lopettamaan. Yritä puhua rauhallisena. Pyri puuttumaan myös rasistisiin vitseihin tai kommentteihin, vaikka ketään vähemmistöön kuuluvaa ei ole paikalla.

– Ilmoita rasismista. Mikäli rasistinen käytös tapahtuu koulussa, työpaikalla, tapahtumassa tai yrityksen toimitiloissa, siitä voi raportoida eteenpäin. Kysy ensin rasismin kohteeksi joutuneelta, haluaako hän raportoida tapahtuneesta. Voit tarjota tukeasi ilmoittamisessa.

– Toimi joka päivä rasismia vastaan. Voit joka päivä omalla toiminnallasi vaikuttaa siihen, että rakennat rasismista vapaata Suomea.

Lähde: Yhdenvertaisuus.fi