Maria Antolalle Suomen mestaruus – Jyskeen kävelijä paransi ennätystään jo kolmannen kerran tällä kaudella

0
Maria Antolan kymmenen SM-mitalin ketjuun tuli ensimmäinen kultainen lenkki.

Ilkka Simola

Jyskeen Maria Antola käveli loistavasti Helsingin Liikuntamyllyssä viikonvaihteessa pidetyissä nuorten SM-hallikisoissa N22 sarjan 3000 metrin mestaruuteen. Kauden kolmas kisa ja kauden kolmas ennätysparannus päättyi rajussa kirikamppailussa puolentoista sekunnin voittoon Turun Weikkojen vielä viikkoa aiemmin Kuopion aikuisten halleissa 14 sekuntia edellä olleesta Venla-Nora Nirkkosesta ajalla 14.38,51.

– Jo Kuopiossa tuntui, että voimia jäi jäljelle ja tiesin pystyväni haastamaan Venla-Nooran, joten lähdin kisaan mestaruus mielessä ja peesasin häntä viimeiselle kierrokselle asti, analysoi Antola onnistunutta kisaansa.

Ennätys parani kerralla tasan 20 sekuntia, vaikka nyt kierrettiin normaalia 200 metrin rataa Kuopion ylipitkän 337 metrisen asemasta.

Aiemmilta vuosilta Marialla on radalta, maantieltä ja viesteistä yhdeksän SM-mitalia, joista viisi hopeaa ja neljä pronssista. Nyt tuli ensimmäinen kultainen. Tärkeämpää kuin mitalien määrä ja väri on kuitenkin tänä talvena käynnistynyt huima suoritustason nousu. Nyt matka kulki jo 50 sekuntia kesäistäkin aikaa kovempaa.

Kehityshypähdyksen takana on syksyllä tapahtunut muutto Ouluun lääketieteen opiskeluun ja otolliset harjoittelupuitteet siellä urheiluakatemioineen ja Ouluhalleineen. Oma osuutensa eteenpäinmenossa on myös Oulun Pyrinnön Kuopion SM-halleissa Venla Laihon jälkeen viidenneksi neljäntoista minuutin pintaan kävelleellä Elina Heikkisellä, joka tekee karkean viikko-ohjelman, jota Maria sitten soveltaa itselleen toimivaksi ja tehoa tarkkaillaan viikottaisilla yhteislenkeillä.

Seuraava isompi kisa Marialle on Laitilassa toukokuulla pidettävät SM-maantiekävelyt. Hienoa myös, että niihin on järjestävä seura saamassa kaksi tasokasta kävelijää Venla Laihon puolustaessa viime kevään Urjalassa tullutta naisten sarjan 20 kilometrin hopeaansa ja Marian todennäköisesti parantaessa merkittävästi N19 kympin viidettä sijaansa nyt N22 sarjassa tuplasti pidemmällä matkalla.

Helsingin kävelyissä kisailivat myös Kalannin Vankkaa edustavat Ellän sisarukset. Kummallakin oli tuomisina 3000 metrin pronssiset mitalit. Linnealla N19 sarjassa ajalla 19.47,81 ja Lindalla N17 sarjassa ajalla 19.47,80.