Mitä teen, jos olen altistunut koronalle? – Laitilan terveyskeskus vastaa yleisempiin koronakysymyksiin

0
Mahdollinen positiivinen koronan kotitestitulos olisi hyvä vielä vahvistaa terveydenhuollon yksikössä.

1Laitilan terveyskeskus on laatinut vastaukset kysymyksiin, joita terveyskeskuksesta on kyselty koronasta. Vastaukset antavat hyvät ohjeet erilaisiin koronatilanteisiin.

Kuinka toimin, kun minulla on koronavirukseen sopivia oireita?
– Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin niin kauan, kunnes olet ollut 2 vuorokautta oireeton (= ei kuumetta, ei hengenahdistusta eikä limaista yskää). Neuvottele työnantajasi kanssa, voitko olla omailmoituksella pois töistä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, hae sairaslomaa joko omasta työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta.
– Voit halutessasi tehdä myös kotitestin. Vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen, suosittelemme pysymään kotona niin kauan, kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta.
– Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleisvointisi heikkenee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Voit hakeutua terveydenhuollon PCR -koronatestille, mikäli sinulla on oireita ja työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa tai olet raskaana tai työskentelet ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
kotitestisi on positiivinen ja tarvitset todistuksen tartunnasta Kelan tartuntatautipäivärahaa varten tai kotitesti on positiivinen ja tarvitset merkinnän koronapassiisi
Kuinka toimin, kun kotitesti on positiivinen?
– Kun kotitestisi on positiivinen, välttele kontaktia muihin ihmisiin viiden vuorokauden ajan, vaikka olisitkin oireeton. Viisi vuorokautta lasketaan oireiden alusta. Mikäli olet oireeton, viisi vuorokautta lasketaan näytteenottopäivästä.
Sinun tulee ilmoittaa altistuneille sairastumisestasi. Altistuneita ovat he, jotka ovat olleet kanssasi läheisessä kontaktissa ilman maskeja. Tartuttavuusaika lasketaan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua.
– Mikäli olet raskaana, sinulla on hankalia oireita, huoli perussairauksista koronaviruksen aikana tai tukoksen estotarpeesta, ota yhteys Laitilan terveyskeskukseen tai päivystysaikaan TYKS:in päivystykseen.
– Mikäli et tarvitse todistusta sairastetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse hakeutua terveydenhuoltoon PCR -koronatestille. Ole poissa töistä joko omailmoituksella, tai hae sairaslomatodistus omasta työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta.
Kuinka toimin, kun lapsellani on koronavirukseen sopivia oireita?
– Oireilevaa lasta ei tule viedä päivähoitoon eikä kouluun. Pysyttele lapsen kanssa kotona niin kauan, kunnes lapsi on ollut oireeton kaksi vuorokautta. Ilmoita lapsen sairastumisesta koululle/päivähoidolle. Voit pyytää sairaslomatodistuksen joko neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.
– Mikäli lapsi saa positiivisen tuloksen kotinäytteessä, ilmoita sairastumisesta opettajalle/perhepäivähoitajalle. Pidä lapsi kotona vähintään viiden vuorokauden ajan ja ilmoita tartunnasta altistuneille.
Kuinka toimin, kun olen altistunut koronavirukselle?
– Sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin viideksi päiväksi, mikäli: olet oireeton ja olet saanut kaksi tai kolme koronarokotetta, olet oireeton ja sairastanut koronaviruksen alle 6 kk sitten tai olet oireeton ja sairastanut koronaviruksen yli 6 kk sitten sekä sinulla on yksi koronarokote
– Mikäli et kuulu mihinkään em. ryhmään, sinun tulee välttää kontakteja vapaaehtoisesti muihin ihmisiin viiden vuorokauden ajan. Viisi vuorokautta lasketaan viimeisestä altistuspäivästä. Mikäli kyseessä on samassa taloudessa asuva henkilö, viisi päivää lasketaan siitä, kun sairastuneen oireet ovat alkaneet.
– Sairaslomatodistusta ei voida kirjoittaa, jos altistut henkilölle, jonka kotitesti on positiivinen. Kun altistut eikä sinulla ole mahdollisuutta etätöihin, sinun tulee keskustella esimiehesi kanssa ja sopia käytännöistä, esim. etätyömahdollisuus, maski ja käsihygieniaohjeet. Mikäli sinulla alkaa oireet ja tiedät olevasi altistunut, vältä vapaaehtoisesti kontakteja viiden vuorokauden ajan ja hae tarvittaessa sairaslomaa.
Kotitestini oli negatiivinen. Kuinka kauan pysyn kotona, kun samassa taloudessa on useita koronavirukselle sairastuneita?
– Viisi päivää lasketaan aina uuden sairastuneen henkilön oireiden alkamispäivästä.
Kotitestini oli positiivinen. Kuinka kauan pysyn kotona, kun samassa taloudessa on useita koronavirukselle sairastuneita?
– Välttele kontakteja viiden vuorokauden ajan, laskien omien oireiden alkamispäivästä. Kun viisi vuorokautta on mennyt, voit jatkaa arkea taas normaalisti siitä huolimatta, vaikka kotona jollakin on edelleen oireita.16