Mummulasta ompelimo – Sari perusti yrityksen Aino-mummun ja Eero-papan kotitaloon

0
Sari Nurmi opiskelee työn ohessa mittatilausompelijaksi. - Tämä takki tulee itselle. Näyttötyönä teen miesten pellavapaidan.

Pyhärannan Santtion kylä on kuin Astrid Lindgrenin kirjoista. Kiemuraisen kylätien varrella vilahtelee sieviä keltaisia ja punaisia puutaloja. Talojen takana pilkottaa Mannervesi.

Sari Nurmi asui puolisonsa kanssa muutaman kuukauden Uudessakaupungissa ja sitten Raumalla, mutta sydän halasi takaisin tähän idylliin, lapsuuden maisemaan.

– Olimme 22-vuotiaita, kun aloimme rakentaa tänne taloa, lähelle vanhempiani ja mummulaa. Nyt kun omat lapset ovat lähteneet opiskelemaan Tampereelle, vietämme miehen kanssa melkein enemmän aikaa mummulassa kuin omassa talossa, Sari naurahtaa.

Sari peri Aino-mummun ja Eero-papan talon eli mummulan veljensä kanssa. Kun veli muutti Turkuun, Sari päätti lunastaa talon itselleen.

– Aluksi suunnittelimme, että remontoimme talon airbnb-käyttöön. Kun opiskelin Rasekossa liiketoiminnan tutkintoa, aloin miettiä, että voisin hyvin kokeilla omalla alallani yrittäjänä. Minähän olen ammatiltani ompelija.

– Aloittaminen oli oikeastaan helppoa, kun teollisuuskoneet oli jo hankittuna ja materiaaliakin oli paljon.

Sari oli työskennellyt Raumalla tekstiilialan yrityksessä, kansalaisopiston ompelukurssin opettajana ja vapaa-aikanaan hän oli ommellut aina kaikenlaista perheelle ja ystäville.

Mummula tarjosi uudelle yritykselle, Mannerveden ompelimolle, hyvät tilat. Hän remontoi puolisonsa kanssa talosta ensin tilat ompelimolle. Vähä vähältä tiloja on otettu lisää käyttöön.

– Nyt minulla on ompelimo, leikkaamo ja puoti, Sari esittelee mummulaa.

– Keväällä suuri haave toteutui, kun sain aurinkopaneelit katolle, nyt voin ommella auringon voimalla.

Mummulan vanhin osa on rakennettu 1920-luvulla ja taloa on laajennettu 1954. Nyt talossa näkyy useita aikakerroksia. Yhdessä huoneessa on vanhaa puulattiaa ja toisessa uutta. Seinille on laitettu uudet pinkopahvit ja tapetit. Vanha pönttöuuni ja keittiön Lappi-Liesi ovat eri vuosikymmeniltä. Valaisimet ovat vuosisadan alusta aina 1970-luvulle. Ikkunan edessä seisoo ryhdikkäänä oranssi puusohva.

– Sen meinasin ensin viedä pois, mutta sitten huomasin, että tuossahan se on paikallaan, Sari kertoo.

Talo elää uutta elämää ja muuntautuu sen mukaan, mitä talossa tapahtuu. Saattaa olla, että huomenna se näyttää taas toisenlaiselta.

Sari perusti mummulaan aluksi vain ompelimon. Sen kylkeen kasvoi pieni puoti ja verkkokauppa, jossa myydään ekologisia tuotteita.

– Harrastamme veneilyä ja aloin miettiä, että froteepyyhkeet ovat kauhean epäkäytännöllisiä veneillessä. Ne eivät kuivu riittävän nopeasti.

Yrittäjä tilasi pellava-puuvillakangasta ja teki omaan käyttöön pyyhkeitä. Nyt pyyhkeitä on myynnissä omassa puodissa ja verkkokaupassa sekä muutamalla jälleenmyyjällä.

– Minulta tilattiin pyyhkeitä yhteen hotelliinkin, Sari Nurmi hymyilee.

Pyyhkeiden lisäksi hän on tehnyt myyntiin esimerkiksi tiskirättejä ja hiusturbaaneja.

Puodissa on myynnissä makrameetöitä, villasukkia, kynttilöitä ja muita käsitöitä sekä ekologisia pesuaineita ja kosmetiikkatuotteita, joita hän on itsekin käyttänyt.

Sari Nurmi aloitti yrittäjänä vuonna 2019. Ensimmäisenä vuotena hän jännitti, miten yritys menestyy. Töitä on riittänyt koko ajan ja keväisin hänellä on ollut jopa ruuhkaksi asti töitä. Eniten Saria työllistävät tilaustyöt veneisiin, kuomut ja verhoilut. Niiden sesonkiaika on keväällä.

Yrittäjällä on jo suunnitelmia liiketoiminnan laajentamisesta. Hän opiskelee parhaillaan työn ohessa mittatilausompelijaksi. Näyttötyönä hän tekee miesten pellavapaidan. Se liittyy tulevaisuuden suunnitelmiin.

– Suunnitelmat ovat vielä sen verran kesken, että ei niistä vielä voi oikein puhua.

– Kymmenen vuoden päästä olen 55-vuotias. Ompelen yhä kovasti kaikennäköistä, verkkokauppani on kasvanut ja liiketoimintaan on tullut uutta, hän visioi.

Sari Nurmen Yritysympyröit-sarjaan haastoi Ekohoitola Norahin yrittäjä Noora Härmä.