”Pidän lauluista, joissa voi laulaa korkealta ja kovaa” – Laitilalainen Fanny Norrgård, 12, edustaa kotipaikkakuntaansa ja kouluaan Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailussa

0
Kultaisennoutajan pentu Mac lähti kannustamaan Fanny Norrgårdia, kun tämä osallistui Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailuun.

Laitilalainen Fanny Norrgård , 12, valittiin alkukarsintojen perusteella Savonlinnan Mestarilaulajat -kisan semifinaaliin. Alkukarsintoihin osallistuttiin äänitteellä, jossa esitettiin kaksi laulua. Fanny osallistuu 2009–2010-syntyneiden tyttöjen sarjaan. Semifinaali ja finaali järjestetään maaliskuun 19.–20. päivä.

Viulua jo viiden vuoden ajan soittanut Fanny aloitti viime syksynä Vakka-Suomen musiikkiopiston lapsikuorossa, mutta varsinaisia lauluopintoja hänellä ei ole. Sen sijaan hän opiskelee viulunsoittoa musiikkiopistossa.

Hänen äitinsä Magdalena Norrgård kertoo, että kotona Fanny laulaa koko ajan.

– Fanny ei laula pelkästään suihkussa vaan myös esimerkiksi puuroa keittäessään, siivotessaan ja läksyjä tehdessään, hän sanoo.

Eniten kotona kuullaan pop-lauluja.

– Pidän lauluista, joissa voi laulaa korkealta ja kovaa, Fanny kertoo.

– Sellaisia, joissa voi käyttää äänen vahvuutta, Magdalena lisää.

Magdalena sai tiedon Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailusta työnsä kautta ja vinkkasi siitä tyttärelleen.

– Innostuin heti, ja pian haut alkoivat. Laitettiin kilpailuun aika viime tipassa ääninäyte ja pari viikkoa sen jälkeen tuli ilmoitus, että onneksi olkoon, olet mukana kisassa.

Madgalena huomauttaa, ettei lapsille suunnattuja laulukilpailuja oikein enää järjestetä. The Voice of Finland ja Talent ovat isommille eikä esimerkiksi The Voice of Finland Kidsiä enää yhden kauden jälkeen järjestetty.

Hän kertoo, että Savonlinnan Mestarilaulajat -kisassa etsitään raikasta lauluääntä.

– Tässä saa olla vielä lapsi ja laululistakin on pullollaan lastenlauluja. Se oli yksi syy, miksi ehdotin tätä Fannylle. Sanoin, että tämä on sinun näköisesi juttu.

Fanny osallistui muutama vuosi sitten Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla järjestettyyn Talent-kilpailuun, jossa neljä parasta palkittiin. Fanny oli yksi heistä. Esiintymistä Fanny kuvailee flow-tilaksi.

Vaikka etukäteen jännittää, hän nauttii kovasti esiintymisestä.

– Totta kai aina jännittää vähän, joskus liikaakin, mutta tykkään esiintyä, Fanny kertoo.

– Ensimmäisestä äänestä jo kuulen, että nyt lähtee, Madgalena lisää.

Kilpailijoiden täytyy etukäteen harjoitella neljä kappaletta, joista kaksi pitää valita pakollisten laulujen listalta ja kaksi saavat olla omavalintaisia. Yksi pakollinen ja yksi valinnainen esitetään semifinaalissa ja jos pääsee finaaliin, esitetään toinen kappalepari.

– Semifinaalissa esitän vapaavalintaisena Täällä pohjantähden alla ja jos pääsen finaaliin laulan Colors of the wind, joka on Pocahontaksesta, Fanny kertoo.

Pakollisten laulujen listalta hän valitsi Chim-chim-chim cherii sekä Mikä vois olla sen mukavampaa -kappaleet.

Fanny edustaa kisassa paitsi Laitilaa myös Kappelimäen koulua. Kisaan osallistuvien piti kuvailla kotipaikkakuntaansa hakemuksessa.

– Kerroin, että Laitilassa on hyvät harrastusmahdollisuudet ja tämä tunnetaan Wirvoitusjuomatehtaasta ja kananmunista. Kappelimäen koulusta kerroin, että se on viihtyisä paikka, jossa on kivat opettajat ja hyvät välituntialueet, Fanny kertoo.

Musiikin lisäksi Fanny harrastaa myös muun muassa maastojuoksua ja pitkän matkan juoksua. Jälkimmäiset ovat olleet jonkin aikaa tauolla. Perheen tuorein vahvistus, kultaisennoutajan pentu Mac, pitää myös hänet kiireisenä.

– Mac lähtee itseasiassa Savonlinnaan kannustamaan Fannya, Madgalena kertoo.

Fannyn haave olisi, että laulaminen voisi olla hänen kesätyönsä. Magdalena kertoo, että Fanny on jo 9-vuotiaasta asti toivonut kesätyötä.

Yhdessä he ovat pohtineet, että ehkä Fanny voisi käydä esiintymässä perhejuhlissa kesällä.

– Haluaisin mielelläni tehdä keikkoja, Fanny kertoo.