Piispa Mari Leppänen vieraili Laitilassa – Miltä seurakunta näyttää 2050-luvulla?

0
Piispa Mari Leppänen (vas.) toivoi, että seurakunnissa mietitään, millaisen kirkon 2050-luvun ihmiset voisivat kokea kodikseen. - Se on vain 28 vuoden päässä.

Piispa Mari Leppäsen lokakuussa aloittama vierailukierros seurakunnissa ulottui torstaina Laitilaan. Laitilan seurakunta oli vasta neljäs piispan vierailukohde, kun koronarajoitukset ovat siirtäneet vierailuja. Piispan erityisavustaja Anna Hälli kertoi, että piispan tarkoituksena on kiertää kaikki 40 seurakuntaa syksyyn 2023 mennessä.

– Tuntuu hyvältä päästä kiertämään seurakuntia ja tutustumaan ihmisiin, koska piispan keskeinen työ on tukea seurakuntia, Leppänen totesi.

Vierailuilla piispa tapasi seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja seurakuntalaisia. Vierailu alkoi lounaalla Lehtoniemen leirikeskuksessa. Iltapäivän piispa kävi keskustelua työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa ja kirkon iltamessun jälkeen hän tapasi vielä seurakuntalaisia teen merkeissä. Leppänen halusi tietää, mitkä asiat huolestuttavat paikkakunnan asukkaita ja mistä Laitilassa ollaan ylpeitä.

Piispa Mari Leppäsen oma viesti oli, että ei katsottaisi peruutuspeiliin, vaan mietittäisiin, miten kirkko voi olla merkityksellinen vielä 50 tai sadan vuoden päästä.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, pitääkö esimerkiksi Laitilan ja Pyhärannan seurakunnat yhdistää?

– Tämä on kirkon ydinkysymyksiä, mikä on kirkon tuleva rakenne. Keskustelua tästä käydään kirkon eri tasoilla, paikallisissa seurakunnissa, hiippakunnan tasolla ja kirkolliskokouksessa asti. Vanha rakenne ei ole enää mahdollinen. Se seurakuntatyö oli turvattu, kun yli 90 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon, Leppänen sanoo.

Nyt suomalaisista noin 70 prosenttia kuuluu kirkkoon, siksi muutos on väistämätöntä.

Leppänen myös huomautti, että seurakuntien tilanne on hyvin polarisoitunut. Pienimmissä seurakunnissa rahat menevät osa-aikaisiin työntekijöihin, mutta toimintaan ei ole rahaa, eikä kirkon korjaamiseen, jos siihen tulisi tarve.

– Huolipuheen keskellä saattaa unohtua, että olemme edelleen globaalisti vauras kirkko, jolla on paljon mahdollisuuksia. Tulevaisuus on erilainen, mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi huonompi.

Piispa Mari Leppänen ei osannut vielä sanoa, toteutuuko kirkon uusi rakenne koko kirkon tasolla vai pitäisikö ratkaisuja tehdä oman hiippakunnan alueella. Hänestä seurakuntien liitokset eivät korjaa tilannetta. Hän myös korosti, etteivät suuret yksiköt ole hänen ihanteensa, päinvastoin.

– Minusta kirkkorakennusten ympärillä pitäisi pystyä vahvistamaan elämää ja jakamaan ihmisten arkea, mutta on ihan väistämätöntä, että tietyt osat kirkon työstä, kuten talous ja kiinteistöasiat, on saatava leveämmille hartioille.

– Meidän hiippakunnassa käydään tällä hetkellä Rovastikunta 2030 -keskustelua. Olisiko rovastikunta sen kokoinen alue, jossa voitaisiin hoitaa talous- ja kiinteistökysymyksiä ja hengellinen työ säilyisi lähellä? Seurakuntien liitoksia ei siis tapahtuisi, hän pohti.

Leppänen rohkaisi seurakuntia etsimään myös uusia työtapoja, jotka vastaavat ihmisten tämän ajan tarpeisiin. Henkistä ja hengellistä etsintää on paljon, mutta jostain syystä ihmiset eivät välttämättä löydä yhteyttä omaan seurakuntaansa.

– Menetelmiä ei pidä pelätä. Olennaista on, kykeneekö kirkko käymään vuoropuhelua etsivien ihmisten kanssa. Pystyykö seurakunta puhumaan kieltä, joka heitä koskettaa.

Piispa itse harrastaa hiljaisuuden joogaa ja on huomannut, että tämäntyyppinen kehollinen rukous puhuttelee erityisesti nuoria naisia.

– Ajatellaan rohkeasti, miten puhua jumalista niin, että ihmiset pääsevät siitä kiinni ja löytäisivät uskoa ja lohtua kristinuskon sanomasta.

Piispan kanssa seurakuntavierailulle osallistuivat myös hiippakuntadekaani Miika Nokelainen ja erityisavustaja Anna Hälli. Laitilan seurakunta oli kerännyt paikallisista yrityksistä vieraille lahjan, jotta he pääsevät nauttimaan Turussakin laitilalaisista kananmunista, virvoitusjuomista, juustoista ja leivonnaisista.

Mari Leppänen

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen valittiin piispaksi 7.2.2021.

Leppänen kaitsee 40 arkkihiippakunnan seurakuntaa. Loput 9 kuuluvat arkkipiispa Tapio Luoman vastuulle.

Piispan tehtävää ennen Leppänen toimi hiippakuntadekaanina ja piispa Kaarlo Kallialan erityisavustajana.