Pitkä ja hikinen tie

0

Katsoimme lasten kanssa televisiosta taitoluistelun EM-kisojen loppunäytöstä tammikuun puolivälissä. Mukana oli sekä yksinluistelijoita että pariluistelijoita. Seitsemänvuotias tyttöni oli hurmaantunut ja halusi välittömästi vaihtaa omat hokkarinsa taitoluistimiin.

11-vuotias poikamme puolestaan totesi, että miesluistelijat tekevät kaikki vaikeimmat hommat, ja naiset ovat vain heidän nostettavinaan. Mietin, että miten jo alakoululainen osaa noin provosoida – ja vieläpä minun lapseni, jota olen yrittänyt kasvattaa tasa-arvoiseksi. Kyllä, taitoluistelijamiehet tekivät nostot, mutta kaikki luistelijat olivat häkellyttävän taitavia.

Vastasin pojalleni, että miehet ovat vahvempia kuin naiset ja naiset taas kevyempiä. Tyttäreni nyökytellessä myöntävästi päätään, lauseeni tuntui heti liian mustavalkoiselta, sillä eihän se nyt aina pidä paikkaansa. Jatkoin siis, että miesten lihakset kasvavat helpommin kuin naisten, mutta on paljon myös naisia, jotka ovat miehiä vahvempia.

Niin ainakin Peppi Pitkätossu, totesi naapurin nelivuotias tyttö siihen. No juu sekin, myöntelin, mutta myös naiset ihan oikeassa elämässä.

Laitilalaislähtöisestä huippujääkiekkoilija ja -ringettepelaaja Susanna Tapanista kertovassa Jäänsärkijä -dokumentissa on kohta, jossa naispelaajat saavat osakseen kommentteja, jossa heidän pelitaitojaan väheksytään. Heille palaute näytti olevan valitettavan tuttua.

Jääkiekkoilija Noora Räty on haastattelussa kysynyt, miksi nais- ja miesjääkiekkoilijoita täytyy verrata, mutta kukaan ei esimerkiksi kyseenalaista naispikajuoksijoiden nopeutta ja samalla harjoittelua, jopa elämäntyötä, vaikka he nopeudessa häviävät selvästi miespikajuoksijoille? Tietenkään Räty ei halunnut samaa keskustelua myös yleisurheiluun, vaan ehkäpä päästä jääkiekossa tasa-arvokeskustelussa eteenpäin.

Helsingin Sanomien marraskuun kuukausiliitteessä oli juttu italialaisessa Juventuksessa jalkapalloa pelaavasta Tuija Hyyrysestä , joka tienaa ihan hyvin, vaikkakin murto-osan mieskollegoistaan. Samaisessa jutussa todetaan, että Suomen, Ruotsin ja Norjan yleisradioyhtiöiden vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan monissa lajeissa työkseen urheilevat naiset tienasivat alle viisi prosenttia miesten palkoista.

Julkkislääkäri Pippa Laukka, joka on myös naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri, kirjoittaa blogissaan, että naisurheilijan tie on keskimäärin pidempi ja kivisempi kuin miesurheilijan, jonka paremmuutta tukee biologisten tekijöiden ohella yhteisö ja vanhakantaiset asenteet.

Vanhakantaisuus on syvällä kulttuurissamme, ja siihen lankeaa kovin helposti. Pekingin talvilolympialaiset alkavat tällä viikolla. Sinne pääseminen on vaatinut jokaikiseltä urheilijalta valtavasti työtä. Arvostetaan heitä, olivat he sitten naisia tai miehiä.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien tuottaja.