Poikkeusaika näkyi Lähi-Tapiola Länsi-Suomen tuloksessa – Sijoitusmarkkinat myönteiset ja vahingot maltillisia

0
Lähi-Tapiola Länsi-Suomi toimii myös Laitlian ja Pyhärannan alueella. Arkistokuva: Mikael Rydenfelt

Vuoden 2021 alusta toimintansa virallisesti aloittanut Lähi-Tapiola Länsi-Suomi ylsi viime vuonna tavoitteisiinsa. Yhtiön toiminta-alue kattaa kunnat Uudestakaupungista aina Huittisiin ja Parkanoon saakka.

Tulosta siivittivät vahva sijoitusmarkkina, maksutulon hienoinen kasvu sekä maltillinen vahinkovuosi. Vastuullisuuskysymykset nousevat yhä keskeisemmäksi osaksi yhtiön toimintaa.

Lähi-Tapiola Länsi-Suomen vahinkovakuutusten maksutulo kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 1,2 prosenttia ja oli 75,2 miljoonaa euroa. Yhtiön kokonaistulos oli 34,7 miljoonaa euroa. Lähi-Tapiola-ryhmän kokonaistulos puolestaan kipusi 774 miljoonaan euroon.

– Lukujen valossa yhdistymistä varten laatimamme strategia onnistui ja tulos ylitti tavoitteemme toiminnan tehostumisen, myönteisen sijoitusmarkkinan ja maltillisen vahinkovuoden ansiosta. Emme kuitenkaan voi tuudittautua näiden jatkumiseen, vaan ajamme eteenpäin isoja hankkeita toimintamme, järjestelmiemme ja tuotteidemme kehittämiseksi sekä paikallisesti että yhtiöryhmätasolla, toimitusjohtaja Pasi Aakula kertoo.

Maksutulon hienoisen kasvun lisäksi yhtiön kokonaistuloksen kasvua siivitti onnistunut sijoitussuunnitelma. Yhtiön sijoitustoiminnan tuotto oli 9,0 prosenttia.

– Meille sijoittaminen on ensisijaisesti vakavaraisuuden varmistamista. Sijoitusvarallisuuden ansiosta yhtiö kestää laihemmatkin vuodet, joita aina väistämättä tulee, toteaa talousjohtaja Jussi Seppälä.

Vahinkomäärä hienoisessa kasvussa, vahinkojen arvo pieneni

Vahinkovakuutusten myynti kasvoi Lähi-Tapiola Länsi-Suomessa 6 prosenttia edellisvuodesta. Kysyntä painottui erityisesti loppuvuodesta matkavakuutuksiin, kun ulkomaanmatkailu alkoi jälleen avautua. Toinen vahvaa nousua viime vuonna tehnyt segmentti oli 30 prosentin kasvuun yltänyt sijoitustuotemyynti, joka on hyvää vauhtia täydentämässä yhtiön liiketoimintaa vakuutustoiminnasta sijoituspalveluihin.

– Vastuulliset sijoitustuotteemme olivat hyvin kysyttyjä ja aiommekin jatkaa aktiivista työtä, että entistä useammalla länsisuomalaisella olisi mahdollisuus päästä osaksi markkinoiden tarjoamaa kasvua, liiketoimintajohtaja Markus Suominen kertoo.

Vahinkomäärä kasvoi edellisvuodesta 1,9 prosenttia, mutta vahinkojen arvo jäi edellisvuotta pienemmäksi, minkä vuoksi yhtiön korvausmeno kääntyi laskuun ollen viime vuonna 47 miljoonaa euroa.

– Vahinkomäärät vähenivät erityisesti vesivuodoissa ja tulipaloissa. Yksi selittävä tekijä voi olla koronarajoitukset, joiden vuoksi ihmiset viettivät enemmän aikaa kotona, minkä ansiosta vahingot huomattiin ajoissa ja saatiin tehokkaasti rajattua, korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki aprikoi.

Vastuullisuuden roolia nostettu

Yhtiö on viime aikoina tehnyt näkyvämmäksi myös vastuullista toimintaansa. Vastuullisuus näkyy muun muassa yhtiöryhmän sitoutumisena YK:n kestävän vakuuttamisen linjauksiin, yhtiön varainhoidon menestyksenä ammattisijoittajien tekemässä vastuullisuusvertailussa, Lähi-Tapiolan rahoituksen rahoittamien autojen päästökompensaatiomenettelynä sekä kumppaniverkoston kehittämisyhteistyönä niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Tästä uusin esimerkki on paikallisten toimijoiden kanssa Satakunnassa aloitettu pilotti niin sanotusta pdr-lommokorjauksesta, joka säästää varaosia ja sitä myötä ympäristöä.

– Näemme Lähi-Tapiolassa pystyvämme jopa kokoamme suurempiin tekoihin olemalla positiivinen osa ympäristöämme yhdessä kumppaniverkostomme kanssa. Tavoitteemme on olla aktiivinen toimija vastuullisuuden saralla myös jatkossa, Väinölä-Mäki kertoo.

Viime vuonna Lähi-Tapiola Länsi-Suomi teki myös lahjoituksia paikallisten lasten ja nuorten harrastus- ja hyvinvointikohteisiin sekä alueen asukkaiden turvallisuutta edistävään meripelastus- ja lääkäriautotoimintaan yhteensä yli 100 000 euroa. Summaan sisältyy myös Lähi-Tapiola Länsi-Suomen 10 000 euron osuus Pidä huolta -kampanjassa.