Puunveistosta pitsiä

1

Vakka-Suomella on kunniakas historia puisten astioiden valmistuksessa. Vakkoja ja tiinuja vietiin seudulta myyntiin Itämeren suuriin kaupunkeihin.

Kylittäin ja taloittain erikoistuttiin omiin esineisiin. Seppälä ja Kouma olivat tunnettuja huonekalukyliä, jotka valmistivat turkulaisille piironkeja, sänkyjä ja tuoleja. Laitilan seutu oli myös puukenkäaluetta.

1200-luvulta alkanut puuastiavienti alkoi 1800-luvulla vähentyä, kun muualla alettiin valmistaa posliinisia, lasisia ja peltisiä astioita. Kuitenkin kotimaassa muovisaavi syrjäytti laitilalaisen puusaavin vasta sotien jälkeen.

Puunveiston taito Laitilan seudulla elää edelleen. Paikkakunnalta löytyy puuseppä- ja huonekaluyrittäjiä. Puutyöpiireissä on taitavia harrastajia.

Vakka-Suomi voisi hyödyntää markkinoinnissaan historiaansa nykyistä enemmän. Rauma on osannut hyödyntää pitsin nypläämisen historiaansa. Pitsikaupungissa esimerkiksi lanseerattiin viime vuonna suuren suosion saanut villapaitamalli, jossa on pitsikuvioita.

Mikään Vakka-Suomen kunnista ei suuresti hyödynnä puuesineitä matkailussaan, ellei mukaan lasketa veneenveistoa. Esimerkiksi Pyhärannassa porkarpaatti Santtiolla tehdään tilauspurjehduksia.

Ekologinen puu materiaalina on nostanut viime vuosina arvoaan. Tiedekeskus Heurekassa on nähtävillä Superpuu-näyttely, jossa esitellään puun supervoimat: se taipuu, joustaa ja kestää. Näyttelyssä on esillä myös patolaisen puuseppä Seppo Sulon puukapustoja.

Ekologisesta puusta on viime vuosina tehty myös uusia innovaatioita. Siitä on valmistettu kelloja, kravatteja tai solmioita. Laitilan seudulla olisi vahva historiallinen ponnahduslauta uusille aluevaltauksille.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi

Tekstissä on hyödynnetty 20 vuotta sitten Laitilan Sanomissa julkaistua artikkeliä Kyll vakka kantes valitte. Artikkeli on luettavissa Laitilan Sanomien verkkosivuilta.

—-

Korjattu 2.2. kello 13.38 tieto Superpuu-näyttelyn aukiolosta. Näyttely on Heurekassa nähtävillä 8.1.2023 asti.

1 KOMMENTTI

  1. SuperPUU-näyttely on edelleen Heurekassa esillä aina 8.1.2023 asti eli vielä on hyvin aikaa nähdä se.

Kommenttien lisääminen on estetty.