Ravakalla jaossa 900 000 euroa alueen yhdistysten ja yritysten ideoille – Seuraavat rahoitusinfot 8.3. ja 20.4.

0
Puhdas Mannervesi ry Pyhärannassa toteuttaa Kuormitus kuriin -hanketta. Kuvassa Sinikka Pirttinokka Valkamanlahden kosteikkotalkoissa kesäkuussa 2020.

Kehittämisyhdistys Leader Ravakalla on tänä vuonna jaossa noin 900 000 euroa yritysten ja yhdistysten hankkeille alueellaan, johon Laitila, Uusikaupunki ja Pyhäranta kuuluvat. Vuoden 2014 jälkeen Ravakka on rahoittanut jo yli 250 yhteisöjen ja yritysten hanketta noin 5,5 miljoonalla eurolla.

– Jos yhdistyksellä tai yrityksellä on idea, nyt kannattaa ottaa yhteyttä Ravakkaan ja kysyä rahoitusmahdollisuuksista. Meneillään on viimeinen vuosi hakua nykyisillä säännöillä, Ravakasta vinkataan.

Vuoden 2014 jälkeen leader-rahoituksella on tuettu rantasaunoja, tuotantotiloja, luontoreittejä, kuntoportaita, ensiaputaitoja, markkinointiosaamista ja yksinäisyyden vähentämistä.

– On hienoa huomata, että yhdistykset alkavat taas aktivoitua pandemian aiheuttaman epävarmuuden jälkeen. Toivoisin, että kaikki muistaisivat Ravakan tarjoamat mahdollisuudet. Yhteydessä voi olla jo aivan alustavienkin hankeideoiden kanssa. Me neuvomme mielellämme, Juuliska Seikola Leader Ravakasta kehottaa.

Leader-tukien haku on jatkuva, mutta rahoitusta myönnetään EU-ohjelmakausittain. Nyt käynnissä olevan ohjelmakauden viimeiset rahoituspäätökset tehdään syksyllä.

Uusi kausi ja uuden rahoituksen jakaminen alkavat vuonna 2023. Suomen Leader-ryhmät tiedottivat viime viikolla yhteisesti Leader-rahoituksen osuuden noususta tulevalle kaudelle. Tarkempi hakuaikataulu ei vielä ole tiedossa, joten Leader-tukien myöntämiseen saattaa tulla katko.

– Nyt kannattaa siis ideoida ja hakea rahoitusta. Leader-hankkeissa yhdessä tekeminen on keskiössä ja monissa hankkeissa yhdistyksetkin ovat tehneet keskenään yhteistyötä. Ravakan omasta hankekartasta voi käydä katsomassa, millaisia asioita muut ovat tehneet, kertoo Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio.

Ravakka aikoo kevään aikana avata myös muutamia teemahankehakuja, joiden kautta voidaan rahoittaa tavanomaisia Leader-hankkeita pienempiä kehittämistarpeita. Teemahankkeet ovat nimensä mukaisesti rahoitushakuja, joissa on tietty teema ja rajattu hakuaika. Teemahankehakujen avaaminen on suunnitteilla ja näistä tiedotetaan kevään kuluessa.

Ravakka järjestää säännöllisesti rahoitusinfoja. Puolen tunnin rahoitusinfoissa Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo Leader-rahoituksen mahdollisuuksista ja hakemisesta. Infot pidetään erikseen yleishyödyllisistä investointi- ja kehittämishankkeista yhdistyksille ja muille toimijoille sekä yritystuista mikroyrityksille. Alustana toimii Teams. Seuraavat infot järjestetään 8.3. sekä 20.4.

Ravakan asiantuntijoihin voi olla myös suoraan yhteydessä ja kysyä oman idean rahoituskelpoisuutta. Kaikki neuvonta on aina maksutonta.

Leader-rahoitus yrityksille

 • Mikroyrityksiä voidaan tukea esimerkiksi investoinneissa, liiketoiminnan käynnistämisessä ja yrityksen kehittämisessä, kun tavoitteena on luoda kasvua ja työpaikkoja.
 • Yrityksen on oltava kannattava ja annettava tuen myötä työtä kokopäiväisesti vähintään yhdelle henkilölle – esimerkiksi yrittäjälle itselleen tai kahdelle osa-aikaiselle.
 • Tuki ei saa vääristää kilpailua.
 • Tukiprosentti vaihtelee tukimuodon mukaan. Investoinneissa tuki on 20 prosenttia kokonaiskustannuksista.
 • Lue lisää Leader-rahoituksen mahdollisuuksista yrityksille.

Leader-rahoitus yhdistyksille

 • Yhdistysten hankkeiden on oltava yleishyödyllisiä eli niiden on hyödytettävä laajaa joukkoa. Tarkoituksena ei saa olla voitontavoittelu.
 • Leader-hankkeiden tuloksena syntyy aina jotakin uutta. Yhdistyksen perustoimintaan rahaa ei voi saada.
 • Tuki on pääsääntöisesti noin 50 prosenttia investointihankkeissa ja noin 80 prosenttia kehittämishankkeissa. Pienin myönnettävä tuki on 5000 euroa. Poikkeuksena ovat teemahankkeet.
 • Omarahoitusosuutta voi korvata talkootyöllä, jonka arvo 15 € / h.

  Lue lisää Leader-rahoituksen mahdollisuuksista yhdistyksille.