Rikosten määrä romahti Laitilassa – Nuorten liikennekäyttäytymisessä toivomisen varaa

0
Poliisipartioille viime vuosi oli Vakka-Suomessa tavanomaista rauhallisempi.

Korona on aiheuttanut paljon huolta ja harmia, mutta on pandemia saanut aikaan myös jotain hyvää. Koronan myötä lievien pahoinpitelyjen ja myös muiden rikoslakirikosten määrä on vähentynyt merkittävästi.

– Vuoteen 2020 verrattuna kaikkien rikosten määrä laski viime vuonna 38,77 prosenttia. Kun ihmiset ovat olleet enemmän omissa oloissaan, sähläyksiäkin on sattunut vähemmän, rikoskomisario Pekka Filppula Uudenkaupungin poliisiasemalta sanoo.

Ilmiö näkyy koko Vakka-Suomessa. Uudessakaupungissa rikosten määrä on 20,41 prosenttia edellisvuotta alempi, Taivassalossa 36,55 prosenttia, Kustavissa 5,17 ja Vehmaalla 25,66 prosenttia edellisvuotta pienempi. Pyhärannan poliisitilasto ei ole vielä valmistunut.

Kaikkein eniten ovat vähentyneet henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset, joita ovat esimerkiksi käsikähmät ravintolan edustalla tai grillijonossa. Näitä henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia oli viime vuonna Laitilassa vain 31, kun edellisvuonna luku oli 117. Määrä on vähentynyt peräti 73,50 prosenttia.

Filppula sanoo, että kotitehtävien määrä on jonkin verran lisääntynyt, mutta ei lainkaan samassa suhteessa, mitä henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset ovat vähentyneet. Ihmiset ovat käyttäytyneet selvästi maltillisemmin.

Sen sijaan liikenteessä poliisia on tarvittu korona-aikanakin useasti. Liikennerikoksia kertyi viime vuonna Laitilassa 414, edellisvuonna niitä oli 412. Määrä on siis pysynyt suunnilleen samana. Filppula sanoo, että Laitilassa erityispiirteenä ovat nuoret, jotka ajelevat ylinopeutta.

– Kaasujalka tuntuu olevan raskas. Törkeitä liikenteenvaarantamisia on kertynyt vuoden mittaan, se on ollut selkeä trendi.

Koko Lounais-Suomen poliisin alueella seksuaalirikokset ovat lisääntyneet. Filppula arvioi, että kynnys näiden rikosten ilmoittamiseen on madaltunut, kun asiaan on kiinnitetty valtakunnallisesti huomiota. Laitilassa seksuaalirikosten määrä on kuitenkin edelleen pieni. Viime vuonna seksuaalirikoksia kirjattiin Laitilasta seitsemän, edellisvuonna neljä.

– Prosenteissahan kasvu on suuri, mutta kun määrä on ollut näin pieni, kasvuprosentti on helposti suuri, Filppula perustelee.

Huumausainerikoksia Laitilasta kirjattiin viime vuonna 21, edellisvuonna 33. Huumausainerikokset ovat piilorikollisuutta, joten niiden määrät perustuvat pitkälti myös siihen, kuinka paljon poliisi ehtii niitä selvitellä.

– Huumausainerikosten paljastuminen vaatii poliisilta aktiivisuutta. Paikallispoliisille huumausainerikokset tulevat vastaan, mutta aktiiviset toimenpiteet kuuluvat poliisin spesialisteille.

Laitilassa tulee vastaan lähinnä kannabisjuttuja. Rattijuopumuksista jo yli puolet on huumausaineista johtuvaa. Filppula muistuttaa, että huumausaineiden käyttö näkyy testeissä useamman vuorokauden ajan.

– Useasti kuljettaja on jäänyt kiinni jo aiemmin samasta rikoksesta, eli ei näitä huumekuskeja määrällisesti kuitenkaan niin valtavaa määrää ole.

Korona-aika on ollut poliisin kannalta poikkeuksellisen rauhallista, mutta Filppula enteilee, että pian tilanne on jo toinen.

– Kun ihmiset lähtevät juhlimaan koronan ja rajoitusten helpottamista, helposti juhlinta voi lähteä käsistä. Kun ihmiset taas liikkuvat, tapahtuukin enemmän.