Saariset jättävät kaupan helmikuun lopussa – Raimo Saarinen aloitti K-kauppiaana Laitilan keskustassa 34 vuotta sitten

0
Mia Varjo ja Raimo Saarinen keskittyvät ainakin kevään ja kesän mökkeilyyn ja veneilyyn, Jyri ja Jonna Saarinen etsivät kauppiaspaikkaa.

Saariset ovat työn touhussa kaupassa kuten aina. Ripeästä työtahdista ei arvaisi, että jo parin viikon päästä Raimo, Jonna ja Jyri Saarinen sekä Raimon puoliso Mia Varjo jättävät K-Supermarket Laitilan. Sopimus Keskon kanssa päättyy helmikuun lopussa ja uusi kauppias aloittaa maaliskuussa.

Saariset myöntävät, että Keskon ratkaisu oli heille pettymys. Raimo Saarinen olisi mielellään jatkanut vielä 1,5 vuotta kauppiaana, jotta olisi saanut 40 vuoden kauppiasuran täyteen.

– Täytän 68 vuotta ja se oli Keskolle ratkaisevaa, mutta kyllä tämä haikeaa on. Olen ollut kauppiaana Laitilan keskustassa 34 vuotta. Henkilöstössä on ihmisiä, jotka ovat olleet meillä töissä 15–28 vuotta. Tämä porukka on minulle kuin perhettä, hän sanoo.

Kaupassa on työskennellyt koko Saarisen perhe, vaimo ja kaikki neljä lasta. Nyt lapsista kaksi on eri alalla, mutta tytär Jonna Saarinen ja poika Jyri Saarinen kantavat vastuuta kaupasta yhdessä isänsä kanssa. Raimon puoliso Mia toimii kaupassa osastovastaavana.

Samalla kun Raimo Saarinen lopettaa kauppiasuransa Laitilassa koko perhe jättää kaupan. Jyri ja Jonna olisivat mielellään jatkaneet isänsä kauppiasuraa, mutta Kesko päätti toisin. Molemmat lapset ovat suorittaneet Keskon K-Kauppiasvalmennuksen. Jonnalla on edessä toukokuussa Keskon suuryksikkövalmennus. Molemmat toivovat saavansa kauppapaikan, joko yhdessä tai erikseen, kuitenkin edes läheltä Laitilaa.

– Minulla on kaksi lasta, joista vanhempi aloitti syksyllä koulun. Lapsilla on täällä kaverit ja harrastukset. Muuttoaikeet saisivat varmasti lapsilta jyrkkää vastustusta. Olemme rakentaneet tänne talon, joten kotimme on täällä, Jonna sanoo.

Myöskään Jyri ei haluaisi muuttaa muualle. 1-vuotiaan tytön isä on ajatellut, että ehkä Turkuun voisi ajella töihin, mutta ei sen kauemmaksi.

– Kauppiaan työ työllistää 24/7. Koska tahansa voi tulla hälytys takaisin kaupalle, siksi on hyvä asua lähellä, Jonna sanoo.

Laitilan K-Supermarket on perheelle rakas kauppapaikka. Kun Raimo aloitti 34 vuotta sitten, myymälän tilat olivat keskustassa nykyisen Laitilan Leivän tiloissa Vihtorinkadulla.

– Olen vetänyt Laitilassa neljää erilaista kauppaa. Aloitin siinä Vihtorinkadulla 300–400 neliön tilassa, sitten kauppaa laajennettiin. Uusi Supermarket rakennettiin vuonna 2003 ja tätäkin kauppaa on laajennettu. Nyt myymäläpinta-alaa on noin 1500 neliötä, Raimo kertoo.

Kauppa on vuosien aikana kasvanut ja kehittynyt. Vihtorinkadulla lihatiski oli kaupan tärkein myyntipiste, sillä lihaa ja leikkeleitä ei myyty vielä pakattuina. Raimo Saarinen muistelee, että kaupassa oli tuolloin vain 2000–3000 tuotenimikettä, nyt niitä on lähes 15 000.

Jonna ja Jyri ovat kasvaneet kaupassa. Jonna oli jo ekaluokkalaisena lauantaisin kaupassa pussittamassa munkkeja.

– Tyttö aina halusi mukaan kauppaan, Raimo muistelee hymyillen.

– Ja kun ei pituus riittänyt vesimeloneja pilkkoessa pakkauspöydälle, haettiin juotavakori jalkojen alle, Jonna lisää.

– Minä sain pienenä pullopojan hommista viisi markkaa tunnilta, Jyri muistelee.

Perhe on elänyt tiivistä kauppaelämää ja kaupan työntekijät jakaneet Saaristen arjen. Kun Raimon vaimo menehtyi, surua oli raskasta kantaa. Yritystä oli silti hoidettava ja asiakaspalvelussa jaksettava hymyillä.

– Se oli kovaa aikaa, mutta elämä jatkuu aina. Suremaan ei voi jäädä, Raimo sanoo.

– Yrittäjänä ei jaksa, jos on koko ajan huono mieli. Toinen toista tukien selvittiin vaikeista ajoista.

Onneksi Mia toi valon takaisin hänen elämäänsä.

Jyri ja Jonna sanovat, että vaikka kauppiaan elämä on vaativaa, heidän haaveenaan on yhä K-kauppiasura, vaikka muitakaan vaihtoehtoja ei ole poissuljettu. Puolisot toimivat myös yrittäjinä ja ymmärtävät, että kauppiaan työ on elämäntapa.

– Lomia on yritetty pitää vuorotellen viikon pätkissä, ja juuri kun olet päässyt lomamatkalle, töistä jo soitetaan, Jonna naurahtaa.

Mutta joka päivä on ollut kiva lähteä töihin.

– Kun kävelee kaupan läpi ja näkee, että kaikki on kunnossa, tulee niin hyvä mieli, Raimo Saarinen sanoo.

Raimolla ei ole eläkepäiville mitään suuria suunnitelmia. Viime syksynä hän osti kasvihuoneen ja sen hän aikoo pystyttää mökille Uudenkaupungin Lepäisille.

– Mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä me keksitään, hän hymyilee leveästi lapsilleen.

– Haluamme kiittää henkilökuntaamme suurella sydämellä tehdystä työstä. Mikäli koronarajoitukset sallivat, juodaan helmikuussa asiakkaiden kanssa vielä yhdessä pullakahvit.