Sairaanhoitopiiri: Varsinais-Suomessa ei ole vielä ohitettu korona-aallon huippua

0
Koronaan sairastuneiden määrää ei tarkasti tiedetä, koska lieväoireiset ohjeistetaan tekemään kotitesti ja sairastamaan taudin kotonaan. Arkistokuva: Riitta Salmi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan koronatapausmäärät ovat selvästi kääntyneet laskuun Varsinais-Suomessa. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, koska kaikkia ei testata.

Tutkittujen näytteiden positiivisuusaste on ennätyskorkea, 41,4 prosenttia, ja sairaanhoitopiirin mukaan se on tällä hetkellä luotettavampi mittari kuin taudin ilmaantuvuus.

– Jatkossa, kun arvioimme koronatilannetta, voimme seurata, milloin näytteiden positiivisuusprosentti kääntyy laskuun, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Toinen mittari on koronaviruksen määrä jätevedessä.

– Turussa koronaviruspitoisuus Kakolanmäen puhdistamon jätevesinäytteissä on kymmenkertaistunut muutamassa viikossa, Marttila sanoo.

Sairaalakuormitus vastamäessä


Niin sanotut kovat mittarit ovat sairaalakuormitus ja kuolleisuus.

– Sairaalakuormitus on Varsinais-Suomessa ollut pienessä vastamäessä kesästä alkaen, eikä ole meillä vielä lähtenyt laskuun, Marttila sanoo.

Tällä hetkellä Tyksissä on 29 koronapotilasta hoidossa, joista alle viisi on tehohoidossa. Näistä potilaista 17 on hoidossa koronavirusinfektion takia ja 12:lla koronaviruspositiivisuus on lisälöydös. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli eilen maanantaina 17 koronapotilasta.

Joulukuu 2021 on toistaiseksi ollut synkin kuukausi koronapandemian ajalta Varsinais-Suomessa. Silloin alueella menehtyi 24 koronaviruspositiivista henkilöä. Tammikuussa 2022 menehtyi 21 ihmistä koronaan, mutta luku voi vielä täsmentyä. Menehtyneiden keski-ikä on koko pandemian ajalta ollut 81 vuotta Varsinais-Suomessa.

Tautia eniten aikuisilla


Sairastuneiden painopiste on siirtynyt nuoremmasta ikäryhmästä vanhempaan viime viikkojen aikana. Tällä hetkellä koronaan sairastuvat eniten 30–44-vuotiaat. Heidän osuutensa tartunnan saaneista on noin 34 prosenttia. Nuorten aikuisten, 20–29-vuotiaiden, tapausmäärä ja osuus kaikista tartunnoista on hieman pienentynyt.

Laaja etätyösuositus ja laaja maskisuositus ovat vielä voimassa Varsinais-Suomessa.

– Omikron on toistaiseksi vaikuttanut olevan positiivinen asia siinä mielessä, että se ei ole vahvasti kasvattanut sairaalakuormitusta ja kuolleisuutta. Se käsitys, joka saatiin alustavasti omikronin lievemmästä tautimuodosta, on toistaiseksi vahvistunut. Silti omikron voi joillekin ihmisille olla vaarallinen ja sen takia meidän tulisi olla varuillamme ja suojella toisiamme, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.