Talvikki-elokuvanäytös Laitilan Kinossa Kalevalan päivänä – Uusi Kalevala-näytelmä on kehitteillä

0
Väinämöinen (Jouko Mäenpää) ja Louhi (Lea Koskinen) kuvattiin Sarkin museossa.

Laitilan Kinossa on Kalevalan päivänä, maanantaina 28. helmikuuta kello 19, tarjolla päivän teemaan sopiva maksuton elokuvaesitys. Talvikki on tunnin pituinen, Laitilan alueella kuvattu mykkäelokuva.

Elokuvan tuotanto alkoi Louhenlinnassa syksyllä 2019 esitetyn Kullervon kirot -näytelmän videojaksoista. Esityskauden jälkeen kuvauksia jatkettiin, ja tarina laajeni itsenäiseksi elokuvateokseksi. Talvikki versioi Kullervon tarinaa ja hyödyntää muitakin Kalevalan jaksoja, kuten Väinämöisen loitsunsanojen hakua Tuonelasta.

– Kalevalaa on hankala sovittaa muihin medioihin, koska sen rakenne on vähän kummallinen, kertoo ohjaaja Lauri Löytökoski.

Lönnrot kokosi esimerkiksi Kullervon tarinan useista eri lähteistä ja hahmoista. Lopputulos on aika kaukana alkuperäisistä runolauluista.

Samalla esikirjallinen Kalevala oli elävää kansanperinnettä. Laulajat saattoivat hetken huumassa keksiä uusia säkeitä kuten nykyajan rap-artistit. Taiteellinen vapaus on siis tietyin reunaehdoin aina kuulunut asiaan.

Elokuvassa tämä näkyy muun muassa Kullervon nostattamien Metsänpetojen naamioissa, jotka on suunnitellut englantilaistaiteilija Cobweb Mehers ja toteuttanut turkulainen artesaani Minja Tuomisalo. Eläinnaamiot viittaavat Kalevalan taustalla olevaan samanistiseen kulttuuriin.

– Itse mietin, että pedot yrittävät naamioillaan ja taljoillaan matkia tuonpuoleisessa kohtaamiensa samaanien ulkomuotoa. Kullervon tarina on muutenkin varsinainen kauhukertomus. Lönnrot vyöryttää lukijan eteen rankkoja teemoja, joita on elokuvassa luontevaa kuvata fantasiakauhun kautta.

– Elokuvanteko on ilman koronaakin vaikeaa ja aikaa vievää. Talvikki saa lopullisen muotonsa toivon mukaan tämän kevään aikana. Sen jälkeen koetamme saada elokuvan kaikkien katsottavaksi internetin kautta.

Myös uusi Kalevala-näytelmä on kehitteillä Laitilassa. Se jatkaisi Kivellä soutajista alkanutta, palkittujen esitysten sarjaa. Näytelmätekstiä työstää fantasiakirjailija Helena Waris.

– Esitys kulkee työnimellä Sotkan muna. Se yhdistää teatteria ja elokuvaa taas uudella tavalla. Jos hyvin käy, niin ensi-iltaa vietetään Laitilassa syksyllä 2023.

Laitilan Kino sijaitsee osoitteessa Vihtorinkatu 8.

TALVIKKI. 60min. Laitilan Kulttuurin Tuki ry/Tietosuus osk ja Laitilan kaupunki. Ohjaus ja käsikirjoitus Lauri Löytökoski. Kuvaus Aapo Lettinen. Leikkaus Petri Erkkilä. Tuotanto Jukka Vehmas. Puvustus Jaana Renvall ja Verna Hörkkö. Rooleissa mm. Anniina Väisänen, Lea Koskinen, Jouko Mäenpää, Rita Iso-Heiko, Maria Antola, Sisu-Werner Nieminen ja Lauri Heinimaa.