Tyksin psykiatrisen sairaalan rakentaminen alkoi

0
Havainnekuva uudesta sairaalasta. Kuva: VSSHP/ arkkitehtitoimistot Kontukoski, Tähti-Set ja Raami Arkkitehdit

Uuden psykiatrisen sairaalan rakentaminen alkoi Turun yliopistollisen keskussairaalaan (Tyksin) viereisellä tontilla. Uusi rakennus merkitsee tähän mennessä suurinta muutosta psykiatrisessa hoidossa.

Kaivuutyöt Tyksin uuden psykiatrisen sairaalan perustuksia varten alkoivat tammikuussa. Kiinamyllynkadun ja Lemminkäisenkadun rajaamalle tontille alkaa nousta rakennuksen ensimmäinen vaihe.

– Ensimmäisenä rakennetaan kuusikerroksinen rakennus kaavaan haetulla poikkeusluvalla. Samalla neuvottelemme Turun kaupungin kanssa kaavamuutoksesta, joka on edellytyksenä toisen vaiheen rakentamiselle. Rinnan ensimmäisen vaiheen rakentamisen kanssa teemme suunnitelmat valmiiksi toiseen vaiheeseen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Timo Seppälä kertoo.

Tyksin psykiatrialle uusi rakennus merkitsee suurta muutosta. Samanlainen muutos on meneillään muuallakin Suomessa. Monissa meneillään olevissa hankkeissa halutaan syrjäisistä ”metsäsairaaloista” eroon.

– Meillä Turussa on Suomen paras tontti. Keskeinen sijaintimme vähentää mielen sairauksiin liittyviä ennakkoluuloja. Olemme niin kaukana Seilin saaresta kuin vain mahdollista, projektipäällikkö Pekka Makkonen sanoo.

Tyksin psykiatrisen sairaalan ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua kesän 2024 alussa. Toisen vaiheen investoinnista päättänee hyvinvointialue.