Uhka-arvion mukaan sisälle suojautuminen riittää

0
Väestönsuojia löytyy muun muassa asuinkerrostaloista.

Takavuosina kunnat rakensivat yleisiä väestönsuojia. Suomen kunnat oli jaettu kohde- ja valvonta-alueen kuntiin asukasmäärien, teollisuusrakenteen ja uhka-arvioiden perusteella. Kohdealueen kunnissa oli yleisen väestönsuojan rakentamisvelvoite.

– Tästä johtuen joissakin kaupungeissa on niin sanottuja yleisiä väestönsuojia, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Kari Leino kertoo.

Laitilan teknisen johtajan Mika Raulan mukaan Laitilassa ei ole yhtään yleistä väestönsuojaa. Niitä ei ole takavuosina vaadittu Laitilalta, eikä kunnilla ole enää yleisten väestönsuojien rakentamisvelvoitetta. Valmiuspäällikkö Leino sanoo, että tämän päivän uhka-arvion mukaan sisätiloihin suojautuminen on riittävää.

Laitilassa on silti useita väestönsuojia, sillä niitä vaaditaan isoimmilta kiinteistöiltä. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusta varten väestönsuoja on rakennettava, jos rakennuksen tai rakennusryhmän kerrosala on vähintään 1500 neliömetriä. Väestönsuojan on oltava vähintään kaksi prosenttia asuinrakennuksen kerrosalasta tai 20 neliötä, teollisuusrakentamisen vaatimus on yksi prosenttia kerrosalasta. Laki ei edellytä väestönsuojaa kuitenkaan maatalouden tuotanto- ja varastotiloilta.

– Kunnalla saattaa olla omistuksessa virasto, laitos, koulu- ja teollisuuskiinteistöjä, joissa saattaa olla väestönsuoja. Kunnalla on samat velvoitteet kuin kaikilla rakennusten omistajilla. Jos kunnan omistamassa rakennuksessa on väestönsuoja, se on pidettävä kunnossa ja oltava otettavissa käyttöön 72 tunnin kuluessa kun siitä annetaan määräys, valmiuspäällikkö Leino sanoo.

Väestönsuojien uudisrakentamista valvovat rakennuslupaviranomaiset yhdessä pelastusviranomaisten kanssa ja aiemmin rakennettujen väestönsuojien kuntoa ja käyttöä valvovat alueen pelastusviranomaiset.

Käytännössä yhdellä ihmisellä voi olla kaksikin väestönsuojapaikkaa, toinen esimerkiksi asuintalossa ja toinen työpaikalla. Toisaalta omakotitaloissa ei ole väestönsuojia. Väestönsuoja on tarkoitettu ensisijaisesti sotilaallisissa kriiseissä väestön suojelemiseksi sodan tuhoilta, mutta myös esimerkiksi normaaliaikojen säteilyonnettomuuksissa väestönsuoja antaa hyvän suojan.

Fakta

 

Väestönsuojan vaatimukset

Väestönsuojan on annettava riittävä suoja paineiskulle, sortumalle, taistelu- ja teollisuuskaasuille sekä radioaktiiviselta säteilyltä. Suojassa tulee olla noin 5 päivän oleskeluun tarvittavat välineet ja tarvikkeet. Tämän 5 päivän jälkeen niitä on oltava mahdollisuus täydentää.

Nykyohjeistuksen mukaan väestönsuoja on saatettava käyttökuntoon 72 tunnin sisällä. Käyttökuntoon laitto kuuluu suojan omistajalle.

Väestönsuojat tarkastetaan kiinteistön palotarkastuksen yhteydessä. Suojien valvonta kuuluu rakennusviranomaiselle sekä pelastusviranomaiselle.