Valtuusto äänesti Vakka-Suomen Sanomien omistamiseen liittyvästä aloitteesta

0
Laitilan valtuustossa puhutti Seppo Rinteen aloite, joka patistelee Laitilan kaupunkia ryhtymään Vakka-Suomen Sanomien omistajaksi. Rinteen puheesta valtaosa käsitteli kuitenkin Laitilan Sanomia.

Laitilan kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina vuoden 2022 ensimmäiseen kokoukseen. Asialista muodostui pääosin eri käsittelyvaiheessa olevista valtuustoaloitteista.

Aloitteista kolme oli edennyt siihen vaiheeseen, että niistä käytiin valtuustossa lähetekeskustelua. Neljään aloitteeseen puolestaan oli jo valmisteltu vastineet, jotka valtuusto sai nyt tiedokseen.

ENITEN valtuustoa puhutti Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmän tekemä aloite, jonka mukaan Laitilan kaupungin tulisi liittyä Vakka-Suomen Sanomat omistavien kuntien joukkoon. Valtuustoryhmän ainoa jäsen Seppo Rinne on ilmaissut syvän huolensa Vakka-Suomen epäyhtenäisyydestä. Hänen mielestään Laitilan asioista tiedetään muualla Vakka-Suomessa huonosti ja asia korjaantuu sillä, että Laitila ostaa osuuden kuntien omistamasta Vakka-Suomen Sanomista.

Vakka-Suomen Sanomat on kuntien omistama tilattava ja maksullinen paikallislehti, jonka omistajiin eli julkaisijaryhmään kuuluvat Masku, Mynämäki, Naantali ja Nousiainen sekä Vakka-Suomen kunnista Kustavi, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Joulukuussa kaupunginhallitus käsitteli aloitteeseen annettua vastinetta, jossa selvitettiin, mitä hyötyjä kaupungille olisi liittyä Vakka-Suomen Sanomien osuuskuntaan. Vastineen mukaan Laitilan kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista olla omistamassa lehteä ja hallitus päätyi samalle kannalle.

”Laitilan pitäisi olla mukana Vakka-Suomen yhteisessä toiminnassa ja tiedottamisessa.” – Seppo Rinne

NYT ALOITTEESEEN tehty vastine tuotiin valtuustolle tiedoksi. Seppo Rinne ei vastinetta eikä kaupunginhallituksen päätöstä hyväksynyt, vaan esitti aloitteen palauttamista takaisin valmisteluun. Rinteen muutosesitystä kannatti Laitilan puolesta -valtuustoryhmää edustava Henri Aitakari, joten asiasta äänestettiin. Äänin 25–5 (yksi pois) valtuusto päätti, ettei uutta valmistelua tarvita.

Aloitteeseen annettuun vastineeseen pettynyt Seppo Rinne sanoi aloitteen tarkoituksena olleen yhdistää Laitila muihin Vakka-Suomen kuntiin.

– Laitilan pitäisi olla mukana Vakka-Suomen yhteisessä toiminnassa ja tiedottamisessa, Rinne vaati.

”Vakka-Suomen Sanomat ei Vakka-Suomea yhdistä, sillä Vakka-Suomi on hajonnut aikoja sitten.” -heikki peltola

Kokoomuksen Heikki Peltola (kok.) piti Rinteen aloitetta varteenotettavana ja keskustelua Vakka-Suomen tilanteesta tervetulleena. Hänestä Laitilan liittyminen Vakka-Suomen Sanomien omistajaksi ei kuitenkaan liitä Laitilaa Vakka-Suomeen.

– Vakka-Suomen Sanomat ei Vakka-Suomea yhdistä, sillä Vakka-Suomi on hajonnut aikoja sitten. Tähän jää oikeastaan vain Laitila, Uusikaupunki, Pyhäranta ja Vehmaa, jotka ovat yhtenäinen alue.

Laitilan puolesta -ryhmän Henri Aitakari piti aloitetta hyvänä ja hän myös kannatti Rinteen ehdotusta eli asian palauttamista takaisin valmisteluun.

– Ihmetyttää, ettei haluta nähdä tällä saavutettavia hyötyjä, hän kritisoi.

”Vierastan sitä, että poliittinen yhteiskunta on mukana vaikuttamassa tiedonvälitykseen.” -pertti pokki

Pertti Pokki (sd.) puolestaan suhtautui aloitteen ehdotukseen epäilevästi.

Vakka-Suomen Sanomat on Euroopan ainoa kunnallinen lehti. Vierastan sitä, että poliittinen yhteiskunta on mukana vaikuttamassa tiedonvälitykseen, sillä siinä on omat vaaransa. Tästähän meillä on itäisissä EU-maissa esimerkkejä, mitä merkitsee, kun tiedonvälitys on yhteiskunnan hallinnassa.

 

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Miten tässä nyt näin kävi? Siis niin, että kun valtuutettu Seppo Rinne puolusti valtuuston kokouksessa aloitettaan, jonka mukaan Laitilan kaupungin tulee hankkia omistusosuus Vakka-Suomen Sanomista, hän puhuikin pääosin Laitilan Sanomista? Ja siitähän Rinteen aloitteessa taisikin ainakin osin olla kyse, sen valtuutettu Rinne tuli itsekin puheen tuoksinassa paljastaneeksi.

Rinne nimittäin pukahti, että Laitilan kaupungilla olisi mahdollisuus saada edes pieni omistus Laitilan Sanomista, jos kaupunki ryhtyisi Vakka-Suomen Sanomien omistajaksi. Näin siksi, että Vakka-Suomen Sanomat omistaa osan Laitilan Sanomista. Rinne tuntuu kuvittelevan, että omistajana Laitilan kaupunki voisi myös vaikuttaa Laitilan Sanomien sisältöön – mikä jo ajatuksenakin on käsittämätön.

Riippumattoman lehdistön käsite tuntui maanantaina olevan pelottavan kaukana Laitilan valtuustosalista. Mutta valtuutettu Rinteen puheenvuorojen aikana salissa kuultiin myös täysin ala-arvoisia valeita ja väitteitä, jotka ovat omiaan jopa horjuttamaan koko kaupunginvaltuuston uskottavuutta.

Rinnettä kiukutti, koska hän ei ollut saanut tietoonsa Laitilan Sanomien tilausmääriä. Sitten hän heitteli puhujanpöntöstä ilmoille virheellisiä ja alakanttiin olevia lukuja, joita tosiksi väitti. Nykyään ei operoida enää juurikaan tilaus- tai levikkiluvuilla, vaan tutkimuksin selvitetään medioiden tavoitettavuutta ja nämä tavoitettavuusluvut löytyvät tavallisesti lehtien julkisista mediakorteista.

Esimerkiksi Laitilan Sanomien jokaisella numerolla on keskimäärin 13 900 lukijaa ja lehden sekä digilehden kokonaistavoittavuus on yhteensä 17 000 lukijaa. Nämä tulokset on vahvistettu viime joulukuussa Kansallisessa Mediatutkimuksessa. Laitilan Sanomien peittoprosentti (eli kuinka suuren osan kohderyhmästään lehti tavoittaa) puolestaan on Laitilassa 100.

Erityisen vakavia olivat valtuutettu Rinteen väitteet, joiden mukaan Laitilan kaupunki maksaa Laitilan Sanomille kymmeniä tuhansia euroja vuodessa jonkinlaista ”sponsorirahaa”. Rinne totesi kyllä ensin, että tällä rahalla kaupunki on ostanut viime vuonna mainostilaa lehdestä, mutta yhtäkkiä hän esittikin kyseessä olevan jonkinlainen avustus.

Itse asiassa hän vihjasi paljon pahempaakin: nimittäin kun Rinne vastasi Pertti Pokin käyttämään puheenvuoroon, hän antoi ymmärtää, että kyseessä olisikin eräänlainen voiteluraha, jolla kaupunki mahdollisesti ohjailee Laitilan Sanomien journalistista sisältöä, siis esimerkiksi uutisten sisältöä. Täysin ala-arvoisessa väitteessä ei tietenkään ole mitään perää, ja sen Rinne toki itsekin tietää, sillä niin nopeasti hän likaisen vihjailunsa jälkeen pesi omat kätensä.

– En minä kyllä usko, että [kaupunki voisi lehden sisältöön vaikuttaa], sillä vapaa toimittaja päättää itse, mitä hän kirjoittaa ja on vain pahitteeksi, jos siihen yrittää puuttua, hän sitten kiirehti kumoamaan omia törkypuheitaan.

Rinne heitti ilmaan epäilyn suhmurapelistä, mutta sitten kieltäytyy ottamasta valheistaan vastuuta ja toteaa itse sanansa perättömiksi.

Rinne on valtuuston kultakurkku, taitava puhuja ja uuttera valtuutettu, joka tosin heittelee asioita toisinaan vähän sinne päin ja aavistuksen vierestä. Hän saa paljon anteeksi ikänsä ja populistisen puhetyylinsä vuoksi, mutta joku häpy pitäisi valtuuston vanhimmallakin olla.

Toimittaja Solina Saarikoski