Varsinais-Suomen Leader-ryhmät tukivat kulttuuria 3,5 miljoonalla – Tuen saajien joukossa laitilalainen Kansanmusiikin matkassa -hanke

0
Laitilan Kulttuuriseura Walon Kansanmusiikin matkassa -hanke loi lapsille draamallisen matkan kansanmusiikin historiaan. Esityksiä pidettiin kouluissa ja päiväkodeissa vuoden 2016 aikana. Hankkeen kokonaisrahoitus oli 55 000 euroa ja Leader-tuen osuus 80 %.

Leader-rahoituksella kehitetään maaseudun elinvoimaa paikallisista lähtökohdista käsin. Kulttuurihankkeiden tukeminen palvelee tarkoitusta erinomaisesti, sillä kulttuuri luo maaseudulle hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, viihtyvyyttä ja vetovoimaa.

Varsinais-Suomen Leader-ryhmät ovat tukeneet ohjelmakauden 2014–2022 aikana kulttuuria 3,5 miljoonalla eurolla. Tuen avulla paikallisella maaseudulla on toteutettu yhteensä 132 kulttuuria edistävää hanketta, joiden kokonaiskustannukset nousevat 5,3 miljoonaan euroon.

– Paikallisen kulttuurin tukeminen ja ylläpitäminen kuuluu ihan Leader-periaatteisiin. Tukemalla paikallista kulttuuria tuetaan samalla kunkin alueen omaa identiteettiä, kommentoi Varsinais-Suomen jokivarsikumppaneiden toiminnanjohtaja Taina Sainio .

Tukea saaneiden hankkeiden joukossa on muun muassa Laitilan Kulttuuriseura Walon Kansanmusiikin matkassa -hanke, joka loi lapsille draamallisen matkan kansanmusiikin historiaan. Esityksiä pidettiin kouluissa ja päiväkodeissa vuoden 2016 aikana. Hankkeen kokonaisrahoitus oli 55 000 euroa ja Leader-tuen osuus 80 prosenttia.

Kulttuuritoiminta on kärsinyt koronakriisin aikana paljon. Kun yhteiskunta alkaa pikkuhiljaa aueta, on tärkeää saada elvytettyä nopeasti myös maaseudun kulttuurikenttää. Sainio näkee, että juuri paikallisella kulttuurilla on vahva vaikutus ihmisten arkeen ja hyvinvointiin. Siksi maaseudun pienten kulttuurihankkeiden tukeminen on nyt erityisen tärkeää.

– Lisäksi kulttuurin tukeminen on tärkeää siksi, että sillä on niin valtava merkitys yhteisöllisyyden ylläpitämisessä, Sainio jatkaa.

Oma kulttuuri sitoo ihmisiä kotiseutuunsa ja motivoi sitä kautta toimimaan yhteiseksi hyväksi. Yhteisöllisyyden voima näkyy myös Leader-työssä. Tämän ohjelmakauden aikana Varsinais-Suomen Leader-hankkeissa on tehty jo pitkälti yli 100 000 tuntia talkootyötä.