Yleisurheilun pm-kisat jatkuivat – Elias Hyytiä selvästi muita edellä

0
Joni Vainio-Kaila jatkaa uraansa ilman paineita arvokisamenestyksestä.

Ilkka Simola

Avoimien Varsinais-Suomen pm-hallikisojen sunnuntainen toinen kisapäivä ei sujunut jyskeläisittäin parhaalla mahdollisella tavalla. Harvalukuisen joukkueen mestaruuksista vastasi 15-sarjan Elias Hyytiä voittamalla sekä 60 metrin aitajuoksun että seiväshypyn.

Vastusta ei Elias saanut aita-ajan 9,57 ollessa yli puoli sekuntia kakkosta parempi ja seivästuloksen 321 puoli metriä muita edellä. Isoveli Akseli Hyytiä kiihdytti 60 metrin sileällä 19-sarjassa kolmanteen sijaan oikeuttavan ajan 7,56 niin alkuerissä kuin finaalissakin.

15-tyttöjen 800 metrillä Vivian Ihanmäki oli neljäs reilulla ennätysparannuksellaan 2.41,54.

Lotta Metsärinnalla oli sen sijaan epäonnea. Askelmerkkien otossa Lotta liukastui pituushyppylankun vahalla ja polvi muljahti ikävästi. Kisan asemasta päivä jatkui sairaalan tarkastuskäynnillä.

Vasta arkena suoritettavassa magneettikuvauksessa selviää vamman laatu tarkemmin. Toivottavasti tapaturmasta selvitään vain hallikauden menetyksellä.

Vamma tuli harmittavaan aikaan, sillä pari viikkoa sitten Lotta juoksi Tampereella 17-sarjan 300 metrin aidoissa kauden kotimaisen kärkituloksen 46,12. Tämä matka tosin on hallikaudella harvoin ohjelmassa lajin vaatiessa ylipitkän radan.

Joni Vainio-Kaila avasi hallikautensa lauantaina Helsingin Liikuntamyllyssä sikäläisissä avoimissa pm-kisoissa. 200 metrillä tuli C-erän voitto ja viiden erän kokonaiskisassa neljäs sija ajalla 22,31. Miehen ennätys on kuuden vuoden takaa samalla radalla juostu 22,14, joten sikses hyvä veto.

Täysin tyytyväinen Joni ei kisaansa kuitenkaan ollut.

– Polvi vihoitteli hieman alkuverryttelyssä, varmaan ottanut itseensä kylmästä ja siihen yhdistetystä kovasta harjoittelusta. Yht’äkkinen lisä automatkoissa on myös kiristänyt lonkkaa ja etureittä, mitkä vaikuttanevat lisäksi polven tilaan.

Käynnissä oleva muutto Turkuun on myös vaikuttanut koko kuluneen viikon treenivireyteen, eikä ollut niin terävä vire kuin kuin esimerkiksi edellisellä viikolla.

Polven kipuiluun ja vireystilaan nähden siis hyvä hallikauden avaus pidemmän kilpailutauon jälkeen. Parhaimpien treenien perusteella pitäisi kuitenkin kulkea matka kovempaakin, näin sanaili seitsenkertainen kalevankisamitalisti, joka viime kesänä päätti kisakautensa heinäkuun puolivälissä ja syksyllä ilmoitti jatkavansa uraansa rennommalla otteella ilman arvokisatavoitteita.

Kaikesta päätellen treeni-into on taas kohdallaan. Alkuvuoden autoreissuja on lisännyt yhteistreenit Kupittaalla Liedon kovan 400 metrin aitojen hallitsevan suomenmestarin Tuomas Lehtosen tähdittämän juoksuporukan kanssa.

Marras-joulukuun Joni harjoitteli pääasiassa Laitilassa. Nyt on tilanne toinen, kun viime keväänä valmistunut filosofian maisteri aloittaa ensi viikolla työnsä ohjelmistosuunnittelijana teknologiayritys Vincit Oyj:n Turun toimipisteessä.