Yli sata kiinnostui Mynämäen Älykylässä asumisesta

0
Kestävä asuminen maalla kiinnostaa. Sata asujaa on osoittanut kiinnostuksensa muuttaa Mynämäelle rakennettavaan älykylään.

Mynämäelle suunniteltava Gadolin Älykylä -hanke etenee vahvassa nosteessa. Jo toistasataa ihmistä on ilmaissut olevansa kiinnostunut asumisesta pilottikohteessa. Hurjan kiinnostuksen syiksi arvellaan olevan maaseutuasumisen kiinnostuksen kasvaminen, energian hinnan nousu, luonnon arvostus, turvallisuus ja ilmastonmuutos.

Hankkeen suunnittelua johtavan ASV Arctic Smart Village Oy:n toimitusjohtaja Juri Laurila on jopa hieman hämmentynyt kiinnostuneiden määrästä.

– Emme ole vielä edes päässeet markkinoimaan aluetta kunnolla, Laurila ihmettelee.

Tarjolla on kaikkiaan 32 asuntoa ja neljä asuntokokoa. Alueelle tulee omakotitaloja, paritaloja ja rivitaloja, joiden huoneistoala vaihtelee 39 neliöstä 165 neliöön. Asuntojen suunnittelussa on ajateltu ekologisuuden ja energiatehokkuuden lisäksi terveellisyyttä ja esteettömyyttä.

Älykylässä rakentamisen ja asumisen kustannusten lisäksi suunnitellaan myös asukkaiden elämisen kustannusten madaltamiseen tähtääviä toimia. Keinovalikoima on laaja ja sen ytimessä on osuuskunta -ajattelu.

Jakamistalouden ansiosta monessa aivan arkisessa ja tavallisessa hankinnassa voidaan säästää merkittäviä summia rahaa ja samalla saada laadukkaampia välineitä kaikkien käyttöön. Laurila nostaa esimerkiksi akkuporakoneen, joka löytyy lähes joka kodista. Hankkimalla koko yhteisön käyttöön kaksi hyvänlaatuista akkuporakonetta, jokainen reikä tulee tehtyä ja jokainen ruuvi ruuvattua, Laurila laskee.

– Säästö Gadolinin kohdalla olisi noin 90 prosentin luokkaa, Laurila laskee. Säästöt ovat pääsääntöisesti 70-90 prosentin paikkeilla, kun harvoin tarvittavia välineitä ja laitteita hankitaan yhteiseen käyttöön. Huolto- ja ylläpito-ohjelman ansiosta yhteiset hyödykkeet myös pysyvät käyttökuntoisina, Laurila lisää.