Abiturienttien kirjoitusurakka jälleen käynnissä – Laitilassa psykologia suosittu aine

0
Tänä keväänä Laitilan lukion ovista astuu lähes neljäkymmentä abiturienttia.

Tinja Jalonen

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat viime viikon tiistaina, ja monella abiturientilla on jännittävät ajat edessä. Laitilan Lukiossa kirjoituksiin osallistuu nyt keväällä 38 abia.

Eniten kirjoitetaan äidinkieltä ja kirjallisuutta sekä matematiikkaa.

– Yksittäisistä reaaliaineista tällä kierroksella suosituin on psykologia, kertoo Laitilan lukion rehtori Kimmo Jalonen.

Jaloselle nämä kirjoitukset ovat ensimmäiset Laitilassa rehtorina olon aikana.

– Tämä on ihan mukava paikka, sopivan pienessä koulussa kaikki järjestyy vähän kivuttomammin kuin suuressa. Se on sekä opiskelijoiden, opettajien että rehtorin etu, Jalonen kertoo.

Kirjoituksien järjestämisen ohjeet ovat hyvin tarkat ja yksityiskohtaiset yhteismitallisen suorituksen takaamiseksi, mikä tavallaan helpottaa prosessia, kun vain seurataan ohjeita. Tietysti kirjoitukset silti vievät paljon aikaa ja resursseja. Onneksi korona ei enää juurikaan vaikuta muutoin kuin maskien ja käsidesin muodossa.

Viime perjantaina kirjoitusvuorossa oli äidinkielen kirjoitustaito. Vähän jälkeen puoli kaksi salista ulos tulivat Samuli Ranta ja Emilia Sukari. Molempien mielestä päivän osuus oli odotetun lainen, ja he olivat tyytyväisiä suoritukseensa.

Sukarilla on vielä edessä tämän jälkeen matematiikka, biologia ja englanti, jonka hän kirjoittaa nyt uudestaan. Rannalla vielä kirjoitettavana on matematiikka ja yhteiskuntaoppi.

Molemmat ovat valmistautuneet kirjoituksiin lukemisen lisäksi katsomalla erilaisia opetusvideoita. Ranta aikataulutti lukemisensa tarkasti ja laski kuinka paljon minäkin päivänä pitää lukea.

– Korona ei ole onneksi vaikuttanut lukemiseen, Sukari kertoo.

Hänellä riitti tekemistä lukuloman aikana, sillä hän kävi lukemisen ohessa töissä. Kirjoitukset ovat vastanneet hyvin heidän odotuksiaan.

Lukion jälkeiset suunnitelmat ovat Sukarilla vielä hieman auki. Ranta on ajatellut hakea ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta.

– Kannattaa alkaa lukea mahdollisimman aikaisin, Ranta neuvoo.

FAKTA:

Tulevat koepäivät

ke 23.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 25.3. reaali (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto)

ma 28.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ke 30.3. reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)

pe 1.4. saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe