Aluehallitukseen ei asiaa – Tanja Raisto-Elo pettyi paikkajakoon

0
Tanja Raisto-Elo tekee comebackin, kun hän nousee pelastustoimen palveluiden valmistelulautakuntaan. Hän on ollut kaksi kautta aluepelastuslautakunnassa.

Laitilan ääniharava, 713 äänellä, aluevaltuustoon valittu Tanja Raisto-Elo (kesk.) odottaa mielenkiinnolla aluevaltuuston ensimmäistä kokousta. Aluevaltuusto kokoontuu keskiviikkona Turussa. Valtuusto päättää ensimmäiseksi hyvinvointialueen hallintosäännön sekä tekee valinnat aluehallitukseen, lautakuntiin ja muihin toimielimiin.

Raisto-Elo kertoo, että valtuutetut ovat saaneet perinpohjaista perehdytystä ja valtuustotyöhön on siksi helppo tarttua.

Myös siihen hän on tyytyväinen, että keskusta esittää häntä pelastustoimen palveluiden valmistelulautakuntaan.

– Olen ollut kaksi kautta aluepelastuslautakunnan jäsen. Nyt pääsen tekemään comebackin.

Aluehallinnon startti ei silti ole mennyt Raisto-Elon mielestä aivan nappiin. Eniten häntä harmittaa valtuuston käsittelyyn tuleva esitys hallintosäännöstä. Jos se menee läpi, kaikki hyvinvointialueen työntekijät joutuvat eriarvoiseen asemaan muiden valtuutettujen kanssa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle esitetään hallintosääntöä, jonka mukaan kaikki hyvinvointialueen työntekijät työskentelevät suoraan aluehallituksen alaisuudessa. Tämä merkitsee, että yhtään työntekijää ei voida valita aluehallitukseen.

Raisto-Elo arvelee, että tämä on pettymys myös äänestäjille.

– Ehdokkaissa oli paljon alan ammattilaisia ja hyvinvointialueen tulevia työntekijöitä. He saivat myös paljon ääniä, koska he tuntevat paitsi henkilöstön asiat myös oman alueensa asiakkaiden tarpeet. Itsekin lähdin ehdolle, koska koin velvollisuutta ammattini puolesta.

Laitilasta ääniharavaksi noussut Raisto-Elo arvelee saaneensa osan äänistä perusterveydenhuollon ja iäkkäiden palveluiden sote-ammattilaisena.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallintosääntöesitys poikkeaa lisäksi muista hyvinvointialueista. Vain täällä hyvinvointialueen työntekijät ovat nyt vailla mahdollisuutta nousta aluehallitukseen. Raisto-Elo kokee tilanteen eriarvoistavana.

– Aluevaltuustohan hallintosäännöstä päättää keskiviikkona. Hallintosääntö todennäköisesti menee läpi, koska organisaation rakentamisella on kiire ICT-järjestelyjen, taloushallinnon ja palkanlaskennan toteuttamiseksi onnistuneesti.

– Aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa tultaneen päättämään hallintosäännön ylätaso virkamiesvalmistelun pohjalta. Tämän lisäksi aluevaltuutetuille on luvattu, että kevään 2022 aikana hallintosääntöä tarkastellaan uudelleen tulosalueiden ja viranhaltijaorganisaatioiden osalta ja loppuvuonna 2022, viimeistään marraskuussa saatettaisiin päätettäväksi hallintosääntöön tehtävät tarpeelliset tarkennukset valmistelun edettyä. Tätä ei ole päätösesitykseen kirjattu, mutta tulen esittämään aikataulun kirjaamista päätökseen.

Toinen pettymys on ollut paikkajako. Vakka-Suomesta ei noussut yhtään valtuutettua aluehallitukseen.

– Omaa kotiseutuni Raisiosta Pyhärantaan jää nyt ilman edustajaa aluehallituksessa. Tämä on iso, iso asia. Olemme koko maakunnan edustajia, mutta alueellamme asuvat tuntevat paremmin oman seutukuntamme tarpeet kuin esimerkiksi salolainen edustaja.

Raisto-Elo esitti aluehallitukseen uusikaupunkilaista Mauri Kontua (kesk.), mutta keskusta päätti esittää Kontua vain varajäseneksi sekä konsernijaostoon. Uudestakaupungista aluevaltuustoon valitut Heli-Päivikki Laurén (sd.) ja Janne Sjölund (sd.) eivät hekään voi päästä aluehallitukseen, koska he ovat tulevan hyvinvointialueen työntekijöitä.

Raisto-Elo toivoo, että aluehallituksen varsinaiset jäsenet ja varajäsenet kävisivät tiiviistä keskustelua keskenään, jotta varajäsenet pysyvät asioista kärryillä ja voisivat myös tuoda oman alueensa näkemystä päätöksentekoon.